Kovács Béla (tanár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács Béla
Született1862. július 28.
Arad
Elhunyt1949. május 16. (86 évesen)
Budafok
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásatanár
IskoláiKolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem
SablonWikidataSegítség

Kovács Béla, Molnos Kovács Béla (Arad, 1862. július 28.Budafok, 1949. május 16.)[1] állami tanítóképző-intézeti tanár.

Élete[szerkesztés]

Kovács Imre szegény sorsú iparos és Viola Viktória fia. Aradon született, ahol 1880-ban az állami elemi iskolai és 1882-ben az budapesti felső nép- és polgári iskolai tanítóképzőt végezte. Az 1891-92. tanév első felében és az 1897-98. első és második felében rendkívüli hallgatója volt a kolozsvári egyetem bölcseleti karának. Tanuló korában sok küzdelemmel mint házi tanító tartotta fenn magát. 1883-ban Gyertyánffy István Budapestre hívta meg az állami gyakorló polgári iskolához helyettes tanárnak és azon év őszén a székelykeresztúri állami tanítóképzőhöz segédtanárnak, 1891-ben pedig a kolozsvári állami tanítóképző-intézethez rendes tanárnak nevezték ki.

Írásai[szerkesztés]

Rendszeres meteorológiai megfigyelések Székelykeresztúron 1886-tól 1891-ig (a központi meteorologiai állomás Évkönyvei számára); cikkei a Természettudományi Közlöny Pótfüzeteiben (1889. A natrium kiválasztotta hydrogén térfogatának és súlyának meghatározása, A testek vegyülésénél kifejlődő hőnek, valamint az égésnél beálló súlynövekedésnek igazolása a kaliumhydroxid előállításával, A szénsavas sókban foglalt szénsav térfogatának és súlyának gyors meghatározása, A kalium chlortban foglalt oxigén térfogatának és súlyának meghatározása); a Méhészeti Közlönyben (V. évf. A jobb mézelő növényekről és azok tenyésztéséről, tekintettel hazánk égalji viszonyaira és a tenyésztésre ajánlhatók hasznosságára mezőgazdasági szempontból, pályanyertes munka, 1896. A virágpor mint a méhek tápláléka); A Magyar Tanítóképzőben (II. és III. évf. Nézeteim a tizedes törtek tanításáról a népiskolában, 1897. A tanítónőképző mennyiségtani tantervjavaslata); a Család és Iskolában (XIX. évf. A törtszám ismertetése s polemia, XX. A közönséges törtek tanításáról.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Munkája[szerkesztés]

  • A víz a növények életében, Kolozsvár, 1896. (Különnyomat a Család és Iskolából.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.