Korinthoszi-földszoros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 37° 56′ 29″, k. h. 22° 59′ 16″

A földszoros elhelyezkedése
Az Iszthmosz az űrből

A Korinthoszi-földszoros (görögül Ισθμός της Κορίνθου [Iszthmosz tész Korinthou]), avagy a Korinthosz közeli Iszthmia görög város nevéről magyarosítva egyszerűen Iszthmosz egy keskeny földszoros, ami a Peloponnészosz félszigetet köti össze Görögország többi részével. A földszorostól nyugatra a Korinthoszi-öböl, keletre a Szaróni-öböl terül el. A 6 km hosszú Korinthoszi-csatorna elkészítésével azonban 1893-ban a Peloponnészosz félsziget szigetté vált.

A görög ισθμός [iszthmosz] szó sok nyelvbe (például angol isthmus) köznévként ment át földszoros jelentéssel, de a görög nyelvben is használják általánosított jelentésben.

A történelemben[szerkesztés]

A görög–perzsa háborúk idején a szalamiszi csata előtt Spárta javasolta egy fal felépítését Iszthmoszon, ami mögé visszavonulva a görögök hosszabb ideig is kitarthattak volna egy sokkal nagyobb hadsereggel szemben is.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Isthmus of Corinth
A Wikimédia Commons tartalmaz Korinthoszi-földszoros témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben az Isthmus of Corinth című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.