Korčulai-csatorna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korčulai-csatorna (Korčulanski kanal)
A Korčulai-csatorna
A Korčulai-csatorna
OrszágokHorvátország
Hosszúság30 km
Legnagyobb szélesség9,5 km
Legnagyobb mélység74 m
Elhelyezkedése
Korčulai-csatorna (Horvátország)
Korčulai-csatorna
Korčulai-csatorna
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 42° 59′ 00″, k. h. 16° 50′ 30″Koordináták: é. sz. 42° 59′ 00″, k. h. 16° 50′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Korčulai-csatorna témájú médiaállományokat.

A Korčulai-csatorna (horvátul: Korčulanski kanal) egy tengerszoros az Adriai-tengerben, Horvátország területén Korčula, Hvar és Šćedro szigetei között.

Fekvése[szerkesztés]

A Korčulai-csatorna határát északon Šćedar, Hvar szigete, délen Korčula szigete képezi, amelyről a nevét kapta. Keleten nincs igazi természetes határ, kivéve a Pelješac-félsziget egy részét. Keleten a csatorna két ágra válik szét: az északi ágon a Neretva-csatornában folytatódik, míg a déli oldalon a Pelješac-csatornába ágazik el.

Északi határa hozzávetőlegesen a Pelješac-félszigeten található Lovište-fok és a Hvar-szigeten található Gornji Pelinovik-öböl közötti vonalon húzódik. Délen a mesterséges határt a Pelješac-félszigeten levő Osičac-fok és a Korčulán található Račišće-fok között húzhatjuk meg.

A csatorna délnyugaton kilép a nyílt tengerre, nyugaton pedig a Vis-csatornába jut. Hozzávetőleges határként, mivel valódi természetes határ nincs, a Proizd és a Milna szigetecskék közötti vonalat határozhatjuk meg.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Korčulanski kanal (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Korčulanski kanal című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.