Kopa-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kopa-tó
Ország(ok)
HelyKazahsztán
Típus
Elsődleges források
  • Shagalaly
  • Kylshakty
Elsődleges lefolyásokShagalaly
Hosszúság5,6 km
Szélesség12 km
Felszíni terület14 km2
Elhelyezkedése
Kopa-tó (Kazahsztán)
Kopa-tó
Kopa-tó
Pozíció Kazahsztán térképén
é. sz. 53° 18′, k. h. 69° 21′Koordináták: é. sz. 53° 18′, k. h. 69° 21′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kopa-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kopa-tó (kazah nyelven: Қопа, Qopa) tó Kazahsztán északi részén, az Akmola régió területén, Koksetau városában, a Koksetau-hegység lábának közelében. A tó 223,8 m tengerszint feletti magasságban fekszik, maximális mélysége körülbelül 6 m. Hossza 5,6 km szélessége 12 km. Teljes felülete vízállástól függően mintegy 14 km². A tavat 2 folyó táplálja, vizét a Sagalaly vezeti le. A Kopa-tó területe évről évre ingadozik, de az elmúlt években mérete fokozatosan csökken. A tavat halászatra használják.

Leírása[szerkesztés]

A Kopa-tó Kazahsztán északi részén található. A Kopa-tó 5,6 kilométer hosszú, 12 kilométer széles, területe 14 négyzetkilométer. A Koksetau-hegység lábánál és az azonos nevű Koksetau város északnyugati részének közelében található tó területe 14 négyzetkilométer, átlagos mélysége 2,0-3,0 méter. Teljes vízgyűjtő területe 3860 négyzetkilométer, mely vízgyűjtőterület nagy részét a tó mellékfolyói adják: délnyugaton a Shagalaly(wd), délkeleten a Kylsakty(wd) folyó. A Shagalaly folyó délnyugat felől ömlik a Kopa- tóba, majd az északi részéből folyik ki, ezért a Kopa-tó szabályozza a Sagalaly folyó alsó patakjának áramlását is.

A tóhoz délnyugat felől 50-70 m magas dombok (Bukpa-hegy) csatlakoznak.

Közigazgatásilag a tó és a szomszédos terület a kazahsztáni Akmola régióban található.

Lásd még[szerkesztés]

Koksetau – város a Kopa-tónál.

Források[szerkesztés]

  • Kazangapova, N; Kunshygar, D. Z.; Romanova, Sophia (2016. január 1.). "A Kopa-tó hidrokémiai jellemzői". 79–84.
  • S.M. Romanova, N.B. Kazangapova: "A kazahsztáni tavak vizének minősége a korabeli időszakban (például a Kopa-tó)" (PDF). SH. Ualikhanov Kokshetau Állami Egyetem.
  • Burghard C. Meyer és Lian Lundy: "Integrált vízciklus-menedzsment Kazahsztánban" (PDF). Al-Farabi Kasakh Nemzeti Egyetemi Kiadó.