Konrad von Jungingen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Konrad von Jungingen
Konrad von Jungingen.jpg

Német Lovagrend 25. nagymestere
Uralkodási ideje
1393 1407
Elődje Konrad von Wallenrode
Utódja Ulrich von Jungingen
Született 1355[1]
Jungingen
Elhunyt 1407. március 30. (51-52 évesen)
Malbork
Testvére(i) Ulrich von Jungingen
Arms of the house of Jungingen as Grand Master of the Teutonic Order.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Konrad von Jungingen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Konrad von Jungingen (1350 körül – 1407. március 30.) a Teuton Lovagrend 25. nagymestere 1393 és 1407 között. Jungingenben született Délnyugat-Németországban és öccsével Ulrich von Jungingennel lépett be a rendbe, aki a grünwaldi csata hősi halottja volt.

Nagy haditettei közé tartozik Gotland szigetének elfoglalása, amelyet a Vitális Testvérek uraltak. A lovagrend a Hanza szövetségese volt és nem tűrhette, hogy a Vitálisok kalózkodjanak a Balti-tengeren, melyet ők a Hanza beltengerének tekintettek. Támogatta a litván trónkövetelőt Witoldot Jagelló Ulászló ellen, aki Lengyelországot uralta. A 15. század elején ő hódította meg a lovagrendnek Žemaitiát, Witold birtokát.

1407-ben hunyt el Marienburgban. Halálára mint valóságos mártírságra tekintenek. Jungingen epekőtől szenvedett, orvosa pedig maszturbációt javasolt, hogy ezáltal hajtsa ki a követ magából. Erre viszont a mélyen vallásos és erkölcsös lovag nem volt hajlandó és szenvedését tűrve végül meghalt. Utódja öccse lett.

Irodalom[szerkesztés]

  • Friedrich Borchert: "Die Hochmeister des Deutschen Ordens in Preußen." In: Preußische Allgemeine Zeitung, 6 October 2001.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 14.)