Ulrich von Jungingen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ulrich von Jungingen
Ulrich von Jungingen1.PNG

Német Lovagrend nagymestere
Uralkodási ideje
1407 1410
Uralkodóház Jungingen
Született 1360. január 8.
Hohenfels
Elhunyt 1410. július 15. (50 évesen)
Stębark
NyughelyeMalborki vár
Testvérei Konrad von Jungingen
Ulrich von Jungingen COA.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulrich von Jungingen témájú médiaállományokat.

Ulrich von Jungingen (1360 körül Jungingen1410. július 15. Grünwald mellett) a Német Lovagrend nagymestere.

Élete[szerkesztés]

Baden-Württemberg tartományból származott. 1391-től 1392-ig Konrad von Wallenrode lovagrendi nagymester alatt szolgált. Testvére és egyben elődje Konrad von Jungingen révén számos előnyös pozícióba került. 1396-tól 1404-ig balgai (ma Veszjoloje, Mamonovo része Oroszország, Kalinyingrádi terület) komtur, 1404-től porosz nagymarsall. 1407-ben Konrad halála után lett nagymester.

Uralkodása alatt a lovagrendi állam fénykorát élte, de egyetlen dologgal nem tudott megbirkózni: az egyre növekvő lengyel–litván állam terjeszkedésével szemben, aki a lovagrendi területek meghódítását és a korábbi sorozatos német benyomulások revansát tervezte.

A lovagrend korábban támogatta II. (Jagelló) Ulászló lengyel uralkodóval szemben Nagy Vitold litván fejedelmet, aki a király unokatestvére volt, ám mikor Nagy Vitold elvesztette Szamogitiát rádöbbent, hogy össze kell fognia vele.

Von Jungingen egyedüli reménysége Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár volt, akivel 1409-ben szövetséget kötött, de a Velence elleni háború miatt Zsigmond nem tudta segíteni.

1409-ben kitört a lengyelekkel és litvánokkal az ún. nagy háború. A két uralkodó vezette egyesült seregek ellen a lovagrendi haderőt személyesen a nagymester vezette. Az 1410. július 15-én a teuton lovagok megsemmisítésével végződött grünwaldi csatában is részt vett, ahol lengyel parasztok felkoncolták.


Előző uralkodó:
Konrad von Jungingen
A Német Lovagrend nagymestere
1407 – 1410
A Német Lovagrend nagymesteri rendkeresztje
Következő uralkodó:
Heinrich von Plauen