Ulrich von Jungingen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ulrich von Jungingen

Német Lovagrend nagymestere
Uralkodási ideje
1407 1410
UralkodóházJungingen
Született1360
Hohenfels
Elhunyt1410. július 15. (49-50 évesen)
Stębark
Nyughelyemalborki vár
Testvére(i)Konrad von Jungingen
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulrich von Jungingen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ulrich von Jungingen (Hohenfels, 1360Stębark, 1410. július 15.) a Német Lovagrend nagymestere.

Élete[szerkesztés]

Baden-Württemberg tartományból származott. 1391-től 1392-ig Konrad von Wallenrode lovagrendi nagymester alatt szolgált. Testvére és egyben elődje Konrad von Jungingen révén számos előnyös pozícióba került. 1396-tól 1404-ig balgai (ma Veszjoloje, Mamonovo része Oroszország, Kalinyingrádi terület) komtur, 1404-től porosz nagymarsall. 1407-ben Konrad halála után lett nagymester.

Uralkodása alatt a lovagrendi állam fénykorát élte, de egyetlen dologgal nem tudott megbirkózni: az egyre növekvő lengyel–litván állam terjeszkedésével szemben, aki a lovagrendi területek meghódítását és a korábbi sorozatos német benyomulások revansát tervezte.

A lovagrend korábban támogatta II. (Jagelló) Ulászló lengyel uralkodóval szemben Nagy Vytautas litván fejedelmet, aki a király unokatestvére volt, ám mikor Nagy Vitold elvesztette Szamogitiát rádöbbent, hogy össze kell fognia vele.

Von Jungingen egyedüli reménysége Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár volt, akivel 1409-ben szövetséget kötött, de a Velence elleni háború miatt Zsigmond nem tudta segíteni.

1409-ben kitört a lengyelekkel és litvánokkal az ún. nagy háború. A két uralkodó vezette egyesült seregek ellen a lovagrendi haderőt személyesen a nagymester vezette. Az 1410. július 15-én a teuton lovagok megsemmisítésével végződött grünwaldi csatában is részt vett, ahol lengyel parasztok felkoncolták.


Előző uralkodó:
Konrad von Jungingen
A Német Lovagrend nagymestere
1407 – 1410
A Német Lovagrend nagymesteri rendkeresztje
Következő uralkodó:
Heinrich von Plauen