Ulrich von Jungingen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ulrich von Jungingen
Ulrich von Jungingen.jpg

Német Lovagrend nagymestere
Uralkodási ideje
1407 1410
Uralkodóház Jungingen
Született 1360
Hohenfels
Elhunyt 1410. július 15. (49-50 évesen)
Stębark
NyughelyeMalborki vár
Testvérei Konrad von Jungingen
Ulrich von Jungingen COA.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulrich von Jungingen témájú médiaállományokat.

Ulrich von Jungingen (1360 körül Jungingen1410. július 15. Grünwald mellett) a Német Lovagrend nagymestere.

Élete[szerkesztés]

Baden-Württemberg tartományból származott. 1391-től 1392-ig Konrad von Wallenrode lovagrendi nagymester alatt szolgált. Testvére és egyben elődje Konrad von Jungingen révén számos előnyös pozícióba került. 1396-tól 1404-ig balgai (ma Veszjoloje, Mamonovo része Oroszország, Kalinyingrádi terület) komtur, 1404-től porosz nagymarsall. 1407-ben Konrad halála után lett nagymester.

Uralkodása alatt a lovagrendi állam fénykorát élte, de egyetlen dologgal nem tudott megbirkózni: az egyre növekvő lengyel–litván állam terjeszkedésével szemben, aki a lovagrendi területek meghódítását és a korábbi sorozatos német benyomulások revansát tervezte.

A lovagrend korábban támogatta II. (Jagelló) Ulászló lengyel uralkodóval szemben Nagy Vitold litván fejedelmet, aki a király unokatestvére volt, ám mikor Nagy Vitold elvesztette Szamogitiát rádöbbent, hogy össze kell fognia vele.

Von Jungingen egyedüli reménysége Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár volt, akivel 1409-ben szövetséget kötött, de a Velence elleni háború miatt Zsigmond nem tudta segíteni.

1409-ben kitört a lengyelekkel és litvánokkal az ún. nagy háború. A két uralkodó vezette egyesült seregek ellen a lovagrendi haderőt személyesen a nagymester vezette. Az 1410. július 15-én a teuton lovagok megsemmisítésével végződött grünwaldi csatában is részt vett, ahol lengyel parasztok felkoncolták.


Előző uralkodó:
Konrad von Jungingen
A Német Lovagrend nagymestere
1407 – 1410
A Német Lovagrend nagymesteri rendkeresztje
Következő uralkodó:
Heinrich von Plauen