Komodo (sziget)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Komodo
Komodo Island north aerial.jpg
Közigazgatás
Ország  Indonézia
Tartomány Kelet Nusa Tenggara
Népesség
Teljes népesség 2000 fő
Földrajzi adatok
Fekvése Délkelet-Ázsia
Szigetcsoport Kis-Szunda-szigetek
Terület390 km²
Elhelyezkedése
Komodo (Indonézia)
Komodo
Komodo
Pozíció Indonézia térképén
d. sz. 8° 33′, k. h. 119° 27′Koordináták: d. sz. 8° 33′, k. h. 119° 27′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Komodo témájú médiaállományokat.

Komodo az indonéziai szigetvilágot alkotó 17 508 sziget egyike. A sziget különösen a komodói varánusznak, a világ legnagyobb gyíkjának természetes élőhelyeként ismert, mely a nevét a szigetről kapta. A sziget szárazföldi területe 390 km², lakóinak száma több mint 2000. A sziget lakói a szigetre száműzött korábbi fegyencek leszármazottai, akik a Celebeszről származó bugikkal keveredtek. A lakosság többsége az iszlám vallás követője, de kis számban vannak közöttük keresztények és hinduk is.

Komodo a Kis-Szunda-szigetcsoport része, és a Komodo-szigetek Nemzeti Parkhoz tartozik. Közigazgatásilag a Kelet Nusa Tenggara tartomány része.

Története[szerkesztés]

A környéken létező sárkányról szóló történetek már régóta széles körben felkeltették az érdeklődést, de senki sem látogatott el a szigetre mindaddig, amíg az 1910-es évek elején a közeli Flores szigeten állomásozó holland tengerészek elbeszélései nem említettek egy titokzatos élőlényt. A lény állítólag egy sárkány volt, ami a Kis-Szunda-Szigetek egyik kis szigetén élt.

A holland tengerészek elbeszélései szerint a lény a hét méter hosszúságot is elérte, szájából tüzet okádott. A jelentéseket meghallván Steyn van Hensbroek hadnagy, a holland gyarmati igazgatás Floresen állomásozó tisztje expedíciót szervezett a Komodo szigetre. Felfegyverezve, katonák kíséretében szállt partra a szigeten, és egy néhány nap alatt sikerült elejtenie a különös állatok egyikét.

Van Hensbroek a bázisukra szállította az állatot, ahol lemérték azt. Hossza 2,1 méter volt, alakja hasonlított egy gyíkéra. A további példányokról Peter A. Ouwens, a bogori (Jáva) állattani múzeum és botanikus kert igazgatója készített fényképeket. Az Ouwens által készített feljegyzések az első megbízható dokumentumok a napjainkban komodói sárkánynak ismert állatfajról.

Ouwens további mintákat akart beszerezni, ezért vadászokat bízott meg, akik egy 3,1 méteres és egy 3,35 méteres példányt lelőttek, és két, egy méteresnél kisebb fiatal egyedet fogságba ejtettek. Ouwens a minták vizsgálata alapján megállapította, hogy a komodói sárkány nem okád tüzet, hanem a varánuszfélékhez tartozik. Kutatási eredményeit 1912-ben publikálta. Ouwens a hatalmas gyíkot Varanus komodoensisnek nevezte, ismertebb neve komodói sárkány vagy komodói varánusz. A holland kormány, felismerve a faj veszélyeztetettségét, 1915-ben a gyíkok védelmét rendelte el.

A komodói sárkány egyfajta élő legendává vált. A felfedezése óta eltelt évtizedekben számos ország indított expedíciót a szigetre a faj vizsgálatára.[1]

Komodo szigete 2011. november 11-én bekerült a világ hét legújabb természeti csodája közé, bár a döntés egyes vélemények szerint ellentmondásos módon született.[2]

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Komodo két lényegesen nagyobb sziget között fekszik, tőle nyugatra Sumbawa, keletre Flores található.

Állatvilága[szerkesztés]

Komodói sárkány

A sziget nemcsak az egykori fegyencekről, hanem a rajta élő állatvilágról is híres. A komodói sárkány, a világ legnagyobb élő gyíkja a szigetről kapta a nevét. A sárkány egy varánuszféle, mely Komodót, néhány kisebb környező szigetet, valamit Flores nyugati részét népesíti be. A szigeten él a sörényes szarvas is, bár nem őshonos. További fajok: cibetfélék, kakadu, makákó.

Pink Beach[szerkesztés]

Komodo egyik partszakaszán a homok rózsaszínű, a világon összesen hét ilyen part található.[3] A homok színe a fehér homok és az elpusztult likacsosházúakból keletkezett vörös színű homok keveréke.

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Komodo (island) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.