Kodiak-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kodiak-sziget
Közigazgatás
Ország USA
Legnagyobb településKodiak
Népesség
Teljes népesség13 592 fő (2010)
Kodiak népességeismeretlen
Földrajzi adatok
Szigetek száma25
Terület
  • 9310
  • 9311,2
km²
Hosszúság160 km
Szélesség96 km
Tengerszint feletti magasság
  • 1362
  • 1362,2
m
Elhelyezkedése
Kodiak-sziget (Alaszka)
Kodiak-sziget
Kodiak-sziget
Pozíció Alaszka térképén
é. sz. 57° 28′, ny. h. 153° 26′Koordináták: é. sz. 57° 28′, ny. h. 153° 26′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kodiak-sziget témájú médiaállományokat.

Kodiak-sziget egy sziget Alaszka déli partja mentén. Az alaszkai szárazföldtől a Shelikof-szoros választja le. A Kodiak-sziget a legnagyobb sziget a Kodiak-szigetvilágon belül. A Kodiak-sziget a második legnagyobb sziget az Amerikai Egyesült Államokban. Területe: 9311,24 km², 160 km hosszú és szélessége 16 – 96 km között váltakozik. A sziget legnagyobb városa: Kodiak.

A sziget nagy részét erdők borítják. Az északi része hegyes, a déli rész sík terület. Az szigeten több jégmentes öböl található, melyek kedvelt kikötők.[1] A sziget nagy része a Kodiak Nemzeti Park része.

Állatvilág[szerkesztés]

A sziget „őslakói” a kodiak-medve és a királyrák. A szigeten fejlett halfeldolgozó ipar működik. A halászat főbb zsákmánya a csendes-óceáni lazac (Oncorhynchus), a csendes-óceáni halibut (lepényhal) és különféle rákok. A szigeten található Karluk-folyó híres arról, hogy az itt született lazacok ide (is) úsznak vissza évek múlva, hogy szaporodjanak, az itt élő medvék örömére, akik téli zsírtartalékukat a visszatérő lazacokból töltik fel.

Történet[szerkesztés]

A Kodiak-sziget őslakói az úgynevezett Sugpiag nemzetségű emberek, akiket csendes-óceáni eszkimóknak is hívnak. Halászattal, vadászat és gyűjtögetéssel tartották fenn magukat. Az első fehér ember, aki felfedezte ezt a vidéket, az orosz Sztyepan Glotov kereskedő volt, 1763-ban. Először orosz felfedezők telepedtek le, akik főként szőrmekereskedelemmel foglalkoztak. 1784-ben az oroszok lemészároltak több száz őslakost.[2] 1792-re az orosz szőrme kereskedelem központja lett.

1867-ben Alaszkát megvette az Amerikai Egyesült Államok és amerikai lakosság telepedett le. Jelenleg még közel 4000 Sugpiag nemzetségű ember él Alaszkában.

A Novarupta (jelentése új kitörés) aktív sztratovulkán 160 km-re északra a Kodiak-szigettől. Itt történt a 20. század legnagyobb vulkánkitörése (1912).[3] Ez a vulkánkitörés katasztrofális következményekkel járt. Tönkre tette a sziget infrastruktúráját, emberek, állatok megvakultak a vulkáni hamutól, elpusztultak az erdők és az állatvilág nagy része, elpusztította a lazac halászati iparágat.[4] 1964-es alaszkai földrengés is nagy károkat okozott a szigeten.[5]

Kodiak Indítókomplexum[szerkesztés]

A szigeten található, az amerikai Alaska Aerospace Development Corporation által létrehozott űrállomás, a Kodiak Indítókomplexum.

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Alyse(Szerk.) Dar: USA - Országúton. (hely nélkül): KOSSUTH KIADÓ ZRT. 2012. ISBN 9789630965934  

További információk[szerkesztés]