Királyrák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Királyrák
fagyasztott példány
fagyasztott példány
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Rákok (Crustacea)
Osztály: Felsőbbrendű rákok (Malacostraca)
Alosztály: Eumalacostraca
Öregrend: Eucarida
Rend: Tízlábú rákok (Decapoda)
Alrendág: Satnyafarkú rákok (Anomura)
Öregcsalád: Lithodoidea
Család: Lithodidae
Nem: Paralithodes
Brandt, 1848
Faj: P. camtschaticus
Tudományos név
Paralithodes camtschaticus
(Tilesius, 1815)
Szinonimák
 • Lithodes japonicus De Haan, 1849
 • Lithodes spinosissimus Brandt, 1848
 • Maja camtschatica Tilesius, 1815
 • Paralithodes camtschatica (Tilesius, 1815)
 • Paralithodes rostrofalcatus MacKay, 1932
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Királyrák témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Királyrák témájú médiaállományokat és Királyrák témájú kategóriát.

A királyrák (Paralithodes camtschaticus) a felsőbbrendű rákok (Malacostraca) osztályának a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe, ezen belül a Lithodidae családjába tartozó faj.[1]

A nevei más nyelveken: angolul Red King Crab/Alaska King Crab, németül Königskrabbe, franciául Roi Crabe.

Előfordulása[szerkesztés]

múzeumi példány

A királyrák a Csendes-óceán északi részéhez tartozó Bering-tengerben őshonos. Az eredeti előfordulási területe Kamcsatkától Alaszkáig tart és a következő országokat érinti: Oroszország, Japán és az Amerikai Egyesült Államok. Az 1960-as években a szovjetek újabb halászterület létesítésének céljából betelepítették e rákfajt a Barents-tengerhez tartozó Murmanszk-fjordba. Igen ám, de a rákok nem maradtak csak ezen a helyen, hanem nyugat felé indultak és behatoltak az Atlanti-óceánba, egészen Norvégia déli részéig.[2] Az új élőhelyeken a királyrák veszélyes inváziós fajnak bizonyul, mivel természetes ellensége hiányában jól szaporodik és számos helybéli fajt felfal.[3][4] Habár káros fajnak számít, a norvég rákhalászok örvendenek a jelenlétének, mivel példányait jó áron tudják eladni.[5] Érdekes módon a királyrák az őshonos területén, az 1980-as és 2000-es évek között erősen megritkult. Manapság fogságban nevelt példányokkal próbálják növelni az állományát.[6]

Megjelenése[szerkesztés]

A legnagyobb királyrák páncéljának az átmérője akár 28 centiméter lehet, lábfesztávolsága pedig 1,8 méter. Átlagosan 4-5 kilogrammos, de 12 éves korában akár 15 kilogramm is lehet. Teste és lábai sötétvörösek.[7]

Életmódja[szerkesztés]

Általában 20-50 méteres mélységben él, de akár 200 méterre is lehatol. Télen és kora tavasszal nagy csapatokba verődve a sekélyebb vizekbe vándorol. A homokos, iszapos helyeket részesíti előnyben. A 4-10 Celsius-fokos hőmérsékleten érzi jól magát. Mindent felfal, ami útjába esik és amit meg tud fogni.

Szaporodása[szerkesztés]

A szaporodási időszaka tél végén és tavasszal van; ekkortájt a hímek felkeresik a nőstényeket. Körülbelül májusban vedlenek, és ekkor történik a párosodás is. Ősszel a nőstények kibocsátják a megtermékenyített petéket, amelyek a plankton részévé válnak.[8]

A királyrák a kultúrában[szerkesztés]

A királyrák egyike azoknak a rákfajoknak, amelyeket a Discovery Channel tévécsatorna „A halálos fogás(Deadliest Catch) című sorozatában lehet látni.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Jørgensen, Lis Lindal: Invasive Alien Species Fact Sheet – Paralithodes camtschaticus'. NOBANIS.org, 2006. november 21. (Hozzáférés: 2010. február 20.)
 2. Deshayes, Pierre-Henry. „Barents Sea teems with 'Stalin's crabs'”, Mail & Guardian, 2006. május 24. (Hozzáférés ideje: 2010. február 20.) 
 3. Bevanger, Lars. „Norway fears giant crab invasion”, BBC News, 2006. augusztus 9. (Hozzáférés ideje: 2010. február 20.) 
 4. Kirby, Alex. „King crabs march towards the Pole”, BBC News, 2003. szeptember 29. (Hozzáférés ideje: 2010. február 20.) 
 5. A meal to get your claws into. SeafoodfromNorway.com, 2006. február 6. (Hozzáférés: 2010. február 20.)
 6. Blau, S. Forrest: Alaska King Crabs. Alaska Department of Fish and Game, 1997. november 1. (Hozzáférés: 2010. február 20.)
 7. Jensen, Gregory.szerk.: Hutchins, Michael: Order:Decapoda, Grzimek's Animal Life Encyclopedia. Detroit: Thomson-Gale, 208. o. (2004). ISBN 0-7876-5362-4 
 8. Kluce, Michael: Paralithodes camtschaticus. Animal Diversity Web. (Hozzáférés: 2013. október 16.)

Forrás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Red king crab című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]