Knebworth House

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Knebworth House
TelepülésKnebworth
Építési stílusgótika
Építész(ek)John Rebecca
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • house museum
  • English country house
  • country house
Szolgáltatásokmozgássérült WC
Elhelyezkedése
Knebworth House (Egyesült Királyság)
Knebworth House
Knebworth House
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 52′ 22″, ny. h. 0° 12′ 53″Koordináták: é. sz. 51° 52′ 22″, ny. h. 0° 12′ 53″
Térkép
Knebworth House weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Knebworth House témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Knebworth House egy vidéki kúria az Egyesült Királyságban, Angliában, Hertfordshire megyében, Knebworth falu közvetlen közelében. Ma az udvarán tartott pop-rock koncertekről ismert elsősorban.

Története[szerkesztés]

A ház a Lytton család tulajdona az 1490-es évek óta. Ekkor adta el Thomas Bourchier a majorságot Sir Robert Lyttonnak. A ház eredetileg egy vöröstéglából épült késő gótikus épület volt, ami egy központi udvar köré épült fel. 1813 és 1816 között a házat részben lebontották, csak a nyugati szárnya maradt meg, és azt is újjáépítették Tudor-stílusban, John Biagio Rebecca tervei alapján, Mrs. Bulwer-Lytton megrendelésére, majd újra átalakították 1843-45-ben, mai alakjára. Leghíresebb lakója Edward Bulwer-Lytton viktoriánus író, drámaíró és államférfi, aki a kertet olasz stílusban alakíttatta ki. A családhoz tartozott még Constance, aki a szüfrazsett mozgalom egyik alakja volt, és Robert, India alkirálya.[1]

Több neves személy is megfordult a házban: I. Erzsébet királynő, Benjamin Disraeli, Sir Winston Churchill és Charles Dickens, akiről azt tartják, hogy részt vett az itteni amatőr színjátszásban.[1] Dickens 10. gyerekét Edward Bulwer Lytton Dickens névre anyakönyveztette.[1] A ház mai lakói Henry Lytton-Cobbold és családja.

A ház ma[szerkesztés]

A ház, udvara és kertjei nyitva állnak a látogatók előtt. Az udvaron kalandpark, kisvasút és dinoszaurusz-ösvény van kialakítva a gyerekek számára. Számos rendezvénynek is helyszíne a ház, ezek közül a legismertebbek a szabadtéri popkoncertek, neves fellépőkkel, mint Led Zeppelin, Queen, Robbie Williams, Linkin Park, Phil Collins, Eric Clapton és sokan mások.

A házhoz tartozik egy gyógynövénykert és egy labirintus is.[1]

Több film jeleneteit is a házban forgatták. Többek között a Batman-ben Bruce Wayne házaként, a Király beszédében a balmorali jelenetek hátteréül szolgált.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Guide to Rural England, 8-9. oldal

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Knebworth House című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Concerts at Knebworth House című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • David Gerrard: Guide to Rural England: The South of England, Travel Publishing Ltd., 2004, ISBN 1-904-43413-4 (angolul)
Commons:Category:Knebworth House
A Wikimédia Commons tartalmaz Knebworth House témájú médiaállományokat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]