Klaus, a targoncás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klaus, a targoncás – Az első munkanap
(Staplerfahrer Klaus – Der erste Arbeitstag)
2000-es német rövidfilm
RendezőStefan Prehn, Jörg Wagner
ProducerMichael Sombetzki
Műfaj
FőszerepbenKonstantin Graudus
OperatőrMatthias Lehmann
Gyártás
Ország Németország
Nyelvnémet
Játékidő9 perc
Költségvetés90 000 EUR
Forgalmazás
Bemutató2000
További információk
SablonWikidataSegítség

A Klaus, a targoncás – Az első munkanap (Staplerfahrer Klaus – Der erste Arbeitstag) német rövidfilm egy targoncás első munkanapjáról. A 2000-ben készült film az 1980-as évek munkavédelmi oktatófilmjeinek paródiája. Írta és rendezte Stefan Prehn és Jörg Wagner. Konstantin Graudus alakítja Klaust, Egon Hoegen a narrátor. A film valósághűségét fokozza, hogy Hoegen hangja ismerős lehet a német közönségnek vezetésbiztonsági filmekből.

A film gyorsan hírnévre tett szert, mert eltúlzott erőszakossága komikussá teszi. Több díjat nyert, 2003-ban az Anolis Entertainment DVD-n is kiadta, angol, francia és spanyol szinkronnal is. Bár a film nem tananyag a hivatalos német targoncakezelői tanfolyamokon, az oktatók gyakran levetítik, hogy feldobják a hangulatot.

Cselekmény[szerkesztés]

A filmet úgy állítják be, mintha biztonsági oktatófilm lenne targoncakezelőknek. Egy targoncakezelői tanfolyamot frissen végzett munkás, Klaus első munkanapját mutatja be, és eltúlzott, véres módon mutatja be a gép kezelése közben véthető hibákat és következményeit. A cselekmény előrehaladtával a sérülések és halálesetek egyre durvábbak: az elején még csak leesik egy férfi a targoncáról, amivel a szabály ellenére felemeltette magát, a következő jelenetben egy sniccer áll a fejébe valakinek, ezt követően a két kezét metszi le egy munkásnak tőből a gép. A végére marad a legbrutálisabb: egy levágott kézből elszabadult láncfűrész függőlegesen is kettévág egy embert, akit korábban már Klausnak sikerült véletlenül vízszintesen kettévágnia és a vészjelző csengő is a fejére esett; eközben a targonca, amit már nem irányít az ekkor már fejetlen Klaus, két sikoltozó, felnyársalt emberrel elgurul a naplemente felé.

Díjak[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]