Kiss Pál Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiss Pál Tamás
Kiss Pál Tamás 2011-ben Monzában, a Tech 1 Racing Dallara–Renault-jával
Kiss Pál Tamás 2011-ben Monzában, a Tech 1 Racing Dallara–Renault-jával
Életrajzi adatai
Teljes neveKiss Pál Tamás
Született1991május 19. (32 éves)
Miskolc
Nemzetiségemagyar magyar
Pályafutása
KategóriaGP3
Aktív évei2011-2012
Rajtszáma29
Korábbi csapataiFRA Tech 1 Racing
GBR Atech CRS Grand Prix
Nagydíjak száma32
Győzelmek1
Dobogós helyezések2
VB-pontok49
Első nagydíjTUR 2011. Isztambul, 1. futam
Első győzelemESP 2011. Barcelona, 2. futam
Legutolsó győzelemESP 2011. Barcelona, 2. futam
Legutolsó nagydíjITA 2012. Monza, 2. futam
2012 VB-helyezés12.

Frissítve: 2012. október 5.
Kiss Pál Tamás weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kiss Pál Tamás témájú médiaállományokat.

Kiss Pál Tamás (Miskolc, 1991. május 19. –) magyar autóversenyző. Magyarország egyik legsikeresebb formulaautós és rali versenyzője.

2011-ben mutatkozott be a Formula–1 második számú betétsorozatában, a GP3-ban és egy győzelmet szerzett Spanyolországban. 2012-ben már az Atech CRS Grand Prix színeiben Monacóban második lett a főfutamon. Szintén 2012-ben a Formula Renault 3.5 Series hungaroringi versenyein is részt vett az olasz BVM Target csapat autójában. 2013-ban az Auto GP versenysorozatban indult a Team MLR71, az osztrák Zele Racing és az Ibiza Racing Team színeiben. 2014-ben ugyancsak a Zele Racing alakulatával vágott neki a küzdelmeknek, de szezon közben átigazolt a Virtuosi UK csapatához.[1]

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának hallgatója. Nem titkoltan régi álma az, hogy egyszer Formula–1-es pilóta lehessen.

2017 decemberében bejelentette, hogy bizonytalan időre felhagy a versenyzéssel.[2][3]

Pályafutása[szerkesztés]

A miskolci fiút egészen kicsi korában megfertőzte az autóláz, hiszen már kisgyermekként a versenypályák és szervizparkok rendszeres látogatója volt, 9 évesen pedig a Magyar Junior Gokartbajnokság legfiatalabb versenyzőjeként már a dobogóról integetett szüleinek.

Ettől fogva kettesével vette a lépcsőfokokat a gokart világában, 2004 év végén már kivívta a Magyar Intercontinental-A Junior Gokartbajnokság bajnoki címét, valamint részt vett az Európa-bajnokság döntőjében, amiért megválasztották az év gokartversenyzőjévé. Ezeket a címeket a következő évben ugyancsak ő nyerte el, kiegészítve a szlovák bajnokság második és a cseh bajnokság harmadik helyével. Miután Tamás tarolt a junior díjkiosztókon, 2006-ban már a felnőttek között rótta a köröket és év végén felállhatott a dobogó harmadik fokára, a német gokartbajnokságban pedig a 13. helyezett lett.

16 éves korában megnyerte a Magyar Rotax-Max Bajnokságot, amivel egyenes út vezetett a világbajnoksághoz, ahol a 7. helyen zárt a pilóta. Még ugyanebben az évben a Hungaroringen 3. és 2. helyezést szerzett a Magyar Autósgyorsasági Szakág utolsó versenyén. A kitartó fiú azonban többre vágyott. Mire 17 éves lett, készen állt az új terv arra, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmát, mégpedig azt, hogy egyszer Formula–1 pilóta lehessen. Hatalmas kockázatot vállalva tette meg az első lépést: Tamás kiköltözött Angliába, középfokú tanulmányait pedig magántanulóként fejezte be. Még 2008-ban elindult a Formula Renault 2.0 svájci bajnokságában, melynek monzai hétvégéjén kétszer is a 7. helyen végzett, ezzel végül a 13. helyen zárva a bajnokságot. Ugyanebben az évben a magyar bajnokságban is a hétből két futamon rajthoz állt, ami elég volt a bajnoki ezüst megszerzéséhez. 2009-ben vett részt először a Formula Renault 2.0 angol bajnokságában, ahol 2010-ben az előkelő 3. helyen végzett. Tamás ma a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának hallgatója, mellette pedig álmai felé vezető úton ismét óriásit lépett előre: elindult a GP3 szériában, melyet a Formula–1 betétfutamaként egyszerűen csak a “Formula–1 előszobájaként” emlegetnek.

Auto GP[szerkesztés]

2014[szerkesztés]

A tavalyi szezon után szerződést hosszabbított a magyar versenyzővel a Zele Racing csapata.[4] Az első tesztnapon Valenciában ő bizonyult a leggyorsabbnak, ráadásul két másodperccel megdöntötte Adrian Quaife-Hobbs két évvel ezelőtti Auto GP-pályacsúcsát.[5] Az évadnyitó marokkói futamon a 4. helyre kvalifikálta magát. Az előtte rajtoló Markus Pommer beragadt a rajtnál, a magyar versenyző viszont szenzációs rajtot vett, s nemcsak őt, hanem csapattársát, a tavalyi harmadik helyezett Sergio Campanát is megelőzte. Ezek után hat körön át üldözte az élen álló Kevin Giovesit, mígnem az olasz hibát követett el, így Tamás átvehette a vezetést. Az első kanyarhoz közelítve Giovesi megpróbálta visszaszerezni a vezetést, ám rettenetesen elfékezte magát, a külső íven lévő Tamásnak pedig esélye sem volt bevenni a kanyart, Giovesi magával vitte a gumifalba. A másnapi második versenyen az utolsó előtti rajthelyről kezdhette meg a versenyt. A futam elején a magyar versenyző jól rajtolt, ám ezt követően kissé beszorult, s korai kerékcseréjét követően kellett a mezőny után erednie. A verseny vége felé sokáig a második helyen haladó Sam Dejonghe volt, aki az utolsó kört még a harmadik pozícióban kezdte meg, ám előbb Tamás előzte meg, majd a célegyenesre ráfordító kanyarban balesetbe keveredett, így néhány száz méterre a céltól fel kellett adnia az ígéretesen induló futamot. A versenyt senkitől sem zavartatva Pommer nyerte meg, a második Szató Kimija lett, míg Kiss Pál Tamás a harmadik helyen ért célba.

A franciaországi Paul Ricard pályán az időmérő edzésen a 4. rajtkockát szerezte meg. A futamon az élről rajtoló hármashoz képest néhány körig még a pályán maradt a bokszkiállásukat követően. Ennek a taktikának köszönhetően az élre került és ezt meg tudta tartani és megnyerte a versenyt. A második versenyen a 2. körben Szató Kimija eltalálta autójának hátulját, Szató első szárnyának fele leszakadt, Tamás sértetlenül megúszta. Aztán Cipriani próbálta megelőzni, de fékezés közben kipördült. A harmadik helyen haladó Jositaka Kuroda mellett előbb Tamás ment el, majd honfitársa Szató is. A futam vége fele Giovesi mögött a 2. helyen haladt és egyre közeledett az olasz pilótához, de megelőzni már nem tudta így maradt a 2. helyen. Hazaversenyén a Hungaroringen az első futam időmérő edzésén a 2. rajtkockát szerezte meg. Tamás remekül kapta el a rajtot, állva hagyta a pole-ból induló Pommert, s a verseny első szakaszában úgy tűnt, semmi nem fenyegetheti győzelmét. Ám az ötödik rajtsorból induló Szató Kimija veszélyes tempóban zárkózott fel, folyamatosan jobb köröket futott mind Pommernél, mind Kiss Pál Tamásnál. Az Euronova a lehető legtovább húzta a japán versenyző kiállását, s amikor visszatért a bokszba, fél célegyenesnyi előnye volt Tamással szemben, s már csak három kör volt hátra. A magyar versenyző azonban kör alatt gyakorlatilag utol is érte a hideg gumikkal küzdő ellenfelét, megelőzni azonban már nem maradt ideje. A második hungaroringi versenyén Tamás a negyedik sorból rajtolhatott. A rajtot követően több helyet javítani tudott, de a kocsija beállításai nem voltak tökéletesek, így nem tudta tartani az élmenők tempóját. Az utolsó körökben nagyon megszorongatta Pommert, de megelőzni nem tudta, így a hetedik helyen ért célba. Monzában Kevin Giovesi elrontott kerékcseréje után zárkózott fel a második helyre, aki ugyan a 17 körös futam záró szakaszára egyre közelebb került riválisához, de előzési pozícióig nem jutott, így a versenyt végig kézben tartó Pommer magabiztosan szerezte meg a győzelmet. A második versenyen a hetedikként rajtoló Tamás egy gyenge rajtot követően fel tudott zárkózni az 5. helyig.[6]

A szezon második olasz versenyét Imolában rendezték meg, az időmérőn Tamás a 6. rajtkockát szerezte meg a sok műszaki problémák miatt.[7] A futamon nem tudott az élmezőnyben autózni, így csak a 9. helyen ért célba. A másnapi második futamon a 9. helyről rajtolt, majd ő kezdte meg a bokszkiállások sorát. Ám ez sem sült el jól számára, hiszen a riválisok kerékcseréi után csak további pozíciókat vesztett, és a leintésig is csak annyit tudott elérni, hogy visszaverekedte magát a 9. helyre. Július végén bejelentette Tamás, hogy az elhagyta a Zele Racinget és a Virtuosi színeiben versenyez tovább.[8] A Red Bull Ringen a második legjobb időt futotta a kvalifikáción. A pole pozícióból induló Szató beragadt a rajtnál, így a nagyszerűen induló Kiss Pál Tamás az élre tudott törni. Az első körökben a magyar versenyzőt Giovesi támadta sikertelenül. A 14. körben sajnos Kiss Pál nem tudta tovább védeni pozícióját Szatóval szemben így a japán a negyedik helyre lépett. Szató vezetésével négy körrel a vége előtt kialakult a futam végeredménye, Kiss Pál Tamás a második helyen mutatkozott be új csapatánál, a dobogó legalsó fokára Andrea Roda állhatott fel.[9] A második versenyen átlagos rajtot sikerült vennie, különösebb problémák nélkül abszolválta az első kanyart. A 14. körre Tominak sikerült egy lélegzetvételnyi előnyre szert tennie Szató előtt. Tamás végül a győztes Roda mögött a második helyen ért célba.

A Nürburgringen a harmadik helyről rajtol. Tamás jól kapta el a rajtot, és harmadikként érkezett meg az első kanyarba, ott viszont a poleból rajtoló Pommer hibázott, amit a magyar versenyző ki tudott használni. Az első kör végén Giovesi, Kiss Pál Tamás és Pommer volt az első három sorrendje. A vezető trióból Pommer kezdte meg a kerékcserét, akit Tamás egy körrel később követett. A magyar versenyző boxkiállása rendben volt, rendben visszaért Pommer elé. A német pilóta ezután körökön keresztül nyomást gyakorolt Tamásra, aki többször elfékezte az első kanyart, de sikerült megtartania pozícióját. A magyar pilóta megpróbált túljutni olasz vetélytársán, az akció azonban nem sikerült, Tamásnak át kellett vágnia a síkánt, és bár Giovesi elé került, vissza kellett őt engednie maga elé. A verseny felénél aztán furcsa dolog történt, Tamáson kívül szinte a teljes mezőnyt bokszáthajtásos büntetéssel sújtották, miután nem lassítottak kellően a sárga zászlós jelzés mellett, amikor a második közben Salvatore de Plano autójának eltávolítása zajlott a pályán.[10] Tamás pedig nem is hibázott, így 9,5 másodperces előnnyel megnyerte az első nürburgringi futamot. A magyar pilóta ünnepelt, ám győzelme rövid életű volt, nem sokkal a díjátadó után a versenybírók megállapították, hogy a többiekhez hasonlóan Tamás is túl gyorsan haladt az ominózus sárga zászló alatt, így 25 másodpercet hozzáadtak az idejéhez. Ezáltal ő a 4. helyre csúszott, a győzelem pedig Szató kezébe került. A második versenyen fantasztikusan kapta el a rajtot, és az első kanyarba már másodikként érkezett meg. Tamás azonnal támadni kezdte a poleból rajtoló, és helyezését megtartó Draconet az első helyért, közben azonban védekeznie is kellett Pommerrel szemben. Tamás hamar dűlőre akarta vinni a dolgot, így a következő körben beszúrt Dracone mellé az első kanyarban, aki ettől annyira meglepődött, hogy a kanyarkijáraton meg is pördült. A magyar versenyző tehát a második körben átvette a vezetést, és megkezdte az elszakadást az őt üldöző Pommertől. Tamás 10 másodperces előnnyel megnyerve az Auto GP második nürburgringi versenyét.[11]

A szezonzáró portugáliai hétvégén idén először nyert időmérőt Kiss Pál Tamás.[12] A rajtot követően hamar hatalmas előnyt épített ki, majd a biztonsági autós szakasz után is meg tudta őrizni vezető helyét, aminek köszönhetően bebiztosította a második helyét a tabellán.[13] A második versenyen a 8. helyről rajtolt, míg a futamot a 4. helyen fejezte be.

Eredményei[szerkesztés]

Gokart[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Helyezés
2001 Magyar Junior Gokartbajnokság 4.
2002 Magyar Intercontinental – A Junior Gokartbajnokság 2.
2003 Magyar Intercontinental – A Junior Gokartbajnokság 2.
2004 Magyar Intercontinental – A Junior Gokartbajnokság 1.
2005 Magyar Intercontinental – A Junior Gokartbajnokság 1.
Szlovák Intercontinental – A Junior Gokartbajnokság 3.
Cseh Intercontinental – A Junior Gokartbajnokság 2.
2006 Magyar Intercontinental – A Felnőtt Gokartbajnokság 3.
Német Gokartbajnokság 13.
2007 Gokart Világbajnokság 7.
Magyar Rotax – Max Gokartbajnokság 1.

Karrier összefoglaló[szerkesztés]

Szezon Bajnokság Csapat Verseny Győzelem Pole Leggyorsabb
kör
Dobogó Pont Helyezés
2007 Magyar bajnokság E-2000 40 8.
2008 Magyar bajnokság E-2000 70 3.
Svájci Formula Reanult 2.0 Speed Box ASE 8 0 0 0 0 45 14.
2009 Brit Formula Renault Hitech Junior Team 20 0 0 0 0 141 13.
2010 Brit Formula Renault Atech GP 20 3 0 1 8 417 3.
Formula Renault 2.0 Európa-kupa 2 0 0 1 0 HN‡
2011 GP3 Tech 1 Racing 16 1 0 0 1 11 16.
2012 GP3 Atech CRS Grand Prix 16 0 0 0 1 38 12.
Formula Renault 3.5 Series BVM Target 4 0 0 0 0 0 28.
2013 Auto GP Team MLR71 2 0 0 0 0 99 5.
Zele Racing 6 0 0 1 1
Ibiza Racing Team 4 0 0 0 0
2014 Auto GP Zele Racing 10 1 0 1 5 207 2.
Virtuosi UK 6 2 1 0 4
2015 FIA Ralikrossz Európa-bajnokság Hansen Talent Development 1 0 0 0 0 20 18.
2016 FIA Ralikrossz Európa-bajnokság Speed Box KHE 5 0 0 0 2 78 5.
2017 FIA Ralikrossz Európa-bajnokság Speedbox Racing Team 5 0 0 0 3 90 3.
Összesen: 125 7 1 4 25 1256
‡ Mivel vendégpilóta volt, ezért nem részesült bajnoki pontokban.

Teljes GP3-as eredménylistája[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Helyezés Pont
2011 Tech 1 Racing TUR
FEA

16
TUR
SPR

18
ESP
FEA

8
ESP
SPR

1
VAL
FEA

16
VAL
SPR

13
GBR
FEA

Ki
GBR
SPR

20
GER
FEA

8
GER
SPR

4
HUN
FEA

10
HUN
SPR

20
BEL
FEA

17
BEL
SPR

14
ITA
FEA

Ki
ITA
SPR

12
16. 11
2012 Atech CRS Grand Prix ESP
FEA

12
ESP
SPR

Ki
MON
FEA

2
MON
SPR

9
VAL
FEA

9
VAL
SPR

10
GBR
FEA

11
GBR
SPR

14
GER
FEA

6
GER
SPR

4
HUN
FEA

14
HUN
SPR

10
BEL
FEA

17
BEL
SPR

10
ITA
FEA

9
ITA
SPR

15
12. 38

Teljes Formula Renault 3.5 Series eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Helyezés Pont
2012 BVM Target ARA
1

ARA
2

MON
1

SPA
1

SPA
2

NÜR
1

NÜR
2

MSC
1
MSC
2
SIL
1

SIL
2

HUN
1

19
HUN
2

11
LEC
1

LEC
2

CAT
1

22
CAT
2

12
28. 0

Teljes Auto GP eredménylistája[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Helyezés Pont
2013 Team MLR71 ITA
1
ITA
2
MAR
1
MAR
2
HUN
1

5
HUN
2

5
5. 99
Zele Racing GBR
1

3
GBR
2

7
MUG
1

5
MUG
2

4
CZE
1

5
CZE
2
5
Ibiza Racing Team GER
1

6
GER
2

6
DON
1

7
DON
2

8
2014 Zele Racing MAR
1
Ki
MAR
2
3
FRA
1

1
FRA
2

2
HUN
1

2
HUN
2

7
ITA
1

2
ITA
2

5
SMR
1

9
SMR
2

9
2. 207
Virtuosi UK AUT
1

2
AUT
2

2
GER
1

4
GER
2

1
POR
1

1
POR
2

4

Teljes FIA Ralikrossz Európa-bajnokság eredménylistája[szerkesztés]

Év Csapat Autó Kategória 1 2 3 4 5 Helyezés Pont
2015 Hansen Talent Development Peugeot 208 T16 Supercar BEL GER NOR ESP ITA
6
18. 20
2016 Speed Box KHE Peugeot 208 Supercar BEL
8
NOR
3
SWE
6
ESP
7
LVA
3
5. 78
2017 Speedbox Racing Team Peugeot 208 Supercar ESP
2
NOR
5
SWE
32
FRA
2
LVA
3
3. 90

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Év Díj
2004 Az év magyar gokartversenyzője
2005 Az év magyar gokartversenyzője

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AutoGP: Kiss Pál Tamás szezon közben váltott csapatot”, nemzetisport.hu, 2014. július 17. (Hozzáférés ideje: 2014. július 17.) 
  2. Kiss Pál Tamás felhagy a versenyzéssel (hu-HU nyelven). Formula.hu. (Hozzáférés: 2018. november 4.)
  3. Kft, New Wave Media Group: Kiss Pál Tamás befejezi (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2020. április 1.)
  4. Zele Racing: Kiss Pál Tamás már bizonyított”, 2014. március 21. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  5. Auto GP: Kiss Pál Tamás zárta az élen az első tesztnapot”, 2014. április 2. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  6. Giovesi győzött, Kiss 5. lett a második futamon”, 2014. június 1. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  7. Auto GP: Sato győzelemmel tért vissza, KPT 9.”, 2014. június 28. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  8. Auto GP: Kiss Pál Tamás csapatot váltott”, 2014. július 16. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  9. Kiss Pál Tamás második hellyel mutatkozott be új csapatánál”, 2014. július 20. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  10. Kiss Pál Tamás nyert, de a 4. helyre sorolták a futam után”, 2014. augusztus 16. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  11. Kiss Pál Tamás nyerte a második német futamot”, 2014. augusztus 17. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  12. Kiss Pál Tamás volt a leggyorsabb az estorili időmérő edzésen”, 2014. október 18. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 
  13. Kiss Pál Tamás nyert és behúzta a bajnoki második helyet”, 2014. október 19. (Hozzáférés ideje: 2015. október 22.) 

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap