Kis-Viczay József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kis-Viczay József
Kis-Viczay József portréja
Kis-Viczay József portréja
Született 1746. március 23.
Kassa
Elhunyt 1810. április 5. (64 évesen)
Kassa
Nemzetisége magyar
Foglalkozása orvos
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kis-Viczay József témájú médiaállományokat.

Kis-Viczay József másként: Kis-Viczai (Kassa (Abaúj megye), 1746. március 23. – Kassa, 1810. április 5.) orvosdoktor, városi és megyei orvos.

Élete[szerkesztés]

kisviczai Viczay József, Kassa városának és Torna vármegyének orvosa volt. Kassán született 1746 március 23-án. Apja Kis-Viczay József szintén megyei és városi sebészorvos, anyja Hermann Erzsébet volt. Középiskoláit szülővárosában, orvosi tanulmányait Bécsben és Nagyszombatban végezte, ahol 1773-ban orvosdoktorrá avatták. Ekkor visszatért Kassára, ahol gyakorló orvos volt; sikeres gyógyitásai csakhamar hiressé tették, csakhamar Torna megye rendes orvosa és 1782-ben városi orvos lett Kassán. Mint orvos Kassán híres volt a tudományban és emberbaráti érzésben való gazdagságáról: mint keresett orvos változatlan szorgalommal kereste föl napjában többször is betegeit; "viskó vagy palota közt nem ismert különbséget. A szegény betegek számára nem csak saját költségén csináltatott orvosságot, de ha inségben látta őket, akárhányszor pénzt rejtett ágyukba".

Munkássága[szerkesztés]

Orvosi munkája és 1773-ban a Nyelv-ről latinul kiadott értekezése mellett Kis-Viczay Józsefnek köszönhető a kassai egykori Sétatér megalkotása is; az itt diszlő fák egy részét még ő maga ültette.

Meghalt 1810. április 5-én, április 18-án Heckenast Mihály evangélikus lelkész tartott fölötte gyászbeszédet.


Utódja és örököse Sihulszky Frigyes városi orvos lett, aki kertjében emléket állított tiszteletére. Az emlékmű feliratát Desewffy József gróf készitette; hamvai fölé az evangelikus temetőben barátai emeltek kis kápolnát.

Munkája[szerkesztés]

  • 1773-ban adta ki latínul a Nyelv-ről, mint kórjelzőről értekezését: Diesertatio inaug. medica de lingua ut signo in morbis. (Tyrnaviae, 1773.)

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Dörnyei Sándor: Régi magyar orvosdoktori értekezések 1772-1849. I. köt. Bp., Borda Antikvárium, 1998.
  • Wick Béla: Kassai régi temetői, templomi kriptái és síremlékei. Kosice, Szent Erzsébet Nyomda Rt., 1928.