Kirják Róbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kirják Róbert
Született 1978. szeptember 19.
Nyíregyháza
Állampolgársága magyar
Foglalkozása közgazdász
színigazgató (2016–)

Kirják Róbert (Nyíregyháza, 1978. szeptember 19.[1]) közgazdász, színigazgató.

Élete[szerkesztés]

Nyíregyházán járt általános iskolába, majd a Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségizett. A színház szeretetét szüleinek köszönheti, középiskolás évei alatt gyakran jártak előadásokra, bérletük is volt.

2001-ben a Békéscsabán Tessedik Sámuel Főiskola pénzügyi és számviteli karán diplomázott, ezt követően pedig 2005-ben a Debreceni Egyetem közgazdasági karán végzett.

Rövid banki és könyvelőirodai munka után 2002-ben pályázott a Móricz Zsigmond Színházhoz, ahol áprilisától a VIDOR Fesztivál pénzügyi feladatait koordinálta, majd július 1-étől Tasnádi Csaba igazgató gazdasági igazgatóként szerződtette. 2008 májusában ő szervezte Nyíregyházára a Gazdasági Igazgatók Találkozóját, melyen vidéki és fővárosi színházak gazdasági igazgatóival a színházak aktuális gazdasági kérdéseiről és a színházi törvénnyel kapcsolatos kérdésekről is beszélgettek.

2010. december 1-től ügyvezető volt. 2013. június 30-án a nyíregyházi színház megszűnt, mint költségvetési szerv, ekkor az alapítói jogkörrel rendelkező polgármester, a Móricz Zsigmond Színház Nonprofit Kft.-vé alakuló intézmény cégvezetőjévé nevezte ki.[2]

2016. február 9-én, a megyeszékhely polgármestere felmentette tisztségéből Schlanger András akkori igazgatót – aki alig egy évvel azelőtt Tasnádi Csabát követte a poszton. Egy évre Kirják Róbertet bízta meg az ügyvezetői feladatokkal,[3] aki művészeti tanácsadónak Sediánszky Nórát kérte fel.[4] 2016 októberében kihirdették, hogy sikeresen pályázott, 2017. február 11-től 2022. február 10-ig[5] kinevezték a Móricz Zsigmond Színház igazgatójának, aki így a VIDOR Fesztivált is irányítja. Művészeti tanácsadója mellé Göttinger Pált szerződtette a színház főrendezőjeként.

Lokálpatrióta, hobbija a foci és a sakk, amit versenyszerűen űzött. Felsőfokú tanulmányai megkezdéséig ifjúsági sakkozóként FIDE mesterjelölti címet ért el. 2017 áprilisában titkos szavazással[6] a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sakkszövetség[7] elnökének választották.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]