Királyi puding (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Királyi puding
South Park
15. évad, 3. epizód
Eredeti címRoyal Pudding
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám1503
Első sugárzás2011. május 11.
Első sugárzás Magyarországon2011. december 27.
Kronológia
ElőzőViccrobot
KövetkezőT.S.I.
A South Park epizódjainak listája

A Királyi puding (eredeti címén: Royal Pudding) a South Park című amerikai animációs sorozat 212. része (a 15. évad 3. epizódja). Elsőként 2011. május 11-én sugározták az Egyesült Államokban a Comedy Central műsorán. Magyarországon 2011. december 27-én szintén a Comedy Central mutatta be.

Az epizód Vilmos cambridge-i herceg és Kate Middleton esküvőjét figurázza ki[1], melyben Kanada hercegének menyasszonyát elrabolják az oltárnál, Ike pedig elhatározza, hogy megmenti őt. A rész mindössze 12 nappal az esküvő után került adásba.

Cselekmény[szerkesztés]

Mr. Mackey a szájhigiénia fontosságáról szóló darabot próbál az óvodásokkal. Ike játssza a Fogszuvasodást, de nem jelenik meg, mert otthon maradt, hogy a kanadai királyi esküvőt nézze a tévében. Az esküvőn váratlanul megnyílik az apátság teteje, amin keresztül egy sugár hatol be, a hercegnőt körbeveszi egy kocka, és a sugár elrabolja őt. Ike-ot annyira felzaklatja a dolog, hogy képtelen játszani a darabban, ezért Mr. Mackey hazaküldi őt. Ezalatt Kanadában a kétségbeesett emberek tömeges öngyilkosságot követnek el, majd gyertyás virrasztást tartanak, ahol a Rush adja elő a "Candle In The Wind"-et. Kanada miniszterelnöke felszólítja az összes kanadait, hogy nyissák ki a "hit ládáját". Ilyenje minden kanadainak van, és Ike is kinyitja a sajátját. A benne lévő üzenet mindannyiukat az "edmontoni fához" hívja, továbbá tartalmaz még a csomag jelzőfényt, elsősegélykészletet, és egy szendvicset. Ike lovagnak öltözik, és buszra száll. A buszon találkozik Ronda Bobbal, akinek egy zacskót kell viselnie a fején, ugyanis bár az amerikaiak számára teljesen átlagos kanadainak tűnik, a kanadaiak rémesen rusnyának találják.

Mikor megérkeznek, a kanadai fegyveres erők parancsnoka azt mondja az egybegyűlteknek, hogy szerintük "az óriás" rabolta el a hercegnőt. Az óriás nem más, mint Scott, a "pöcs", aki sugárfertőzés miatt nőtt nagyra (igazából csak pár centivel magasabbra, mint a kanadai átlag, de ők azt is hatalmasnak látják). Scott tisztázza magát, erre az összes kanadai fogja és hazamegy, kivéve Ike-ot és Bobot. Scott csatlakozik hozzájuk, mert úgy véli, az inuit őslakosok rabolhatták el a hercegnőt. El is mennek megkeresni őket, ahol fordított rasszizmussal magyarázza meg, hogy az inuitok fajgyűlöletből vetemedtek emberrablásra. Az inuitok váratlanul körbeveszik őket, majd a táborukba viszik mindhármukat, ahol közlik, hogy a hercegnő elrablása már meg volt jósolva. De nem ők rabolták el, hanem egy olyan szörny, ami minden népen élősködik. Egy inuit nő és a gyereke vezetik el őket egy kastélyba, ahol megtalálják a hercegnőt. Kiderül, hogy aki elrabolta őt, nem más, mint a fogszuvasodás. Scottot és az inuit nőt simán félrelöki, de aztán Ike felemeli a zacskót Bob fejéről, és a fogszuvasodás ezt látva kővé válik.

Ezalatt Mr. Mackey fokozatosan egyre ingerültebb lesz, Ike eltűnése miatt. Először Kyle-on kezdi el keresni az öccsét, majd őt veszi be a darabba. A próbák után elkezd dühöngeni, és végül elmondja a gyerekeknek, hogy azért olyan fontos neki ez a darab, mert az ő apja is fogszuvasodásban halt meg. A darab nagy siker lesz végül az ovisok és a nézők körében, de Mr. Mackey továbbra is őrjöng és szidalmazza a gyerekeket a teljesítményükért. Ekkor megjelenik a rendőrség, és közlik vele, hogy leállítják az előadást, mert a fogszuvasodás meghalt. Ike-ot lovaggá üti a kanadai hercegnő, ami Kyle-on kívül nem érdekli a többieket, majd folytatódik az esküvő. Maga a szertartás bizarr hagyományokkal jár együtt, például a hercegnek be kell dugnia a kezét egy hatalmas tál karamellás pudingba, majd a pudingot a hercegnőnek le kell kaparnia a kezéről és a saját arcára kell kennie; ezt követően a herceg letépi az egyik karját, és a "hagyományok szerint" feldugja azt a saját végbelébe.

Popkulturális utalások[szerkesztés]

Trey Parker és Matt Stone rémesnek találták a brit királyi esküvő körüli felhajtást, és mivel olyan érdektelennek találták, ezért kanadai környezetbe helyezték. Az óvodások színdarabjának próbáját a "The Book of Mormon" című darabjuk próbái után mintázták. Az inuitok hangját valódi őslakosok kölcsönözték[2].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. South Park takes on the royal wedding (angol nyelven). the Guardian, 2011. május 11. (Hozzáférés: 2023. január 18.)
  2. South Park | South Park - Watch Full Episodes, Clips & More | South Park Studios” (us nyelven).  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Royal Pudding című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.