Kioea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kioea
Chaetoptila angustipluma.jpg
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: A 19. század közepe
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Alrendág: Passerida
Öregcsalád: Bombycilloidea
Család: Mohófélék (Mohoidae)
Nem: Chaetoptila
P.L. Sclater, 1871
Faj: C. angustipluma
Tudományos név
Chaetoptila angustipluma
(Peale, 1848)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kioea témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kioea témájú médiaállományokat és Kioea témájú kategóriát.

A kioea vagy hawaii mézevő (Chaetoptila angustipluma) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe tartozó mohófélék (Mohoidae) családjába tartozó kihalt faj. A Chaetoptila nem egyetlen faja.

Elterjedése[szerkesztés]

A Hawaii-szigetek területén élt feltehetően trópusi erdőkben. A szigetcsoportból a legnagyobb szigeten, Hawaii szigetén élt, a Kīlauea-vulkán oldalán található erdőkben. 1978-ban Yosihiko H. Sinoto paleontológus Oahu szigetén fosszilis csontokra bukkant, amelyek e madártól származnak, így korábban feltehető, hogy korábban előfordult ott is, de mire az európaik megérkeztek a Hawaii-szigetekre, már csak Hawaii szigetén élt.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 33 centiméter volt. Testének felső része zöldesbarna színű volt, míg hasa piszkosfehér. Szeme körül sötét színű maszk volt láthat. A madár hawaii neve, a kioea hosszúlábút jelent.

Kihalása[szerkesztés]

1840-ben fedezték fel Charles Pickering és Titian Ramsay Peale, amerikai természetkutatók a fajt. 1859-ben gyűjtötték utoljára hitelesen a fajt, amikor James D. Mills madárgyűjtő begyűjtötte az utolsó ismert példányt Hilo közelében. Beszámolója szerint akkor még viszonylag gyakori faj volt a környékén, ennek ellenére később egyetlen példányt sem láttak belőle soha többet. Kihalásáról kevés információ van, feltehetően a szigetekre betelepített idegen madaraktól elkapott betegségek, és a betelepített állatok voltak. Bár a madár már az európaik megérkezésekor is visszaszorulóban levő faj volt. Csak négy múzeumi egyede ismert a fajból, melyek Cambridge, a Hawaii Bishop Múzeum, a Smithsonian Intézet (Washington D. C.) és az Amerikai Természettudományi Múzeum (New York) gyűjteményeiben vannak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schmalfederhonigfresser című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]