King Diamond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
King Diamond
SzületettKim Bendix Petersen
1956. június 14. (67 éves)
Koppenhága
ÁlneveKing Diamond
Állampolgárságadán
Foglalkozása
IskoláiRoyal College of Music in Stockholm

A Wikimédia Commons tartalmaz King Diamond témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

King Diamond, született Kim Bendix Petersen (Koppenhága, 1956. június 14.–) énekes, aki a Mercyful Fate, majd szólózenekara, a King Diamond együttes frontembereként vált ismertté. Énekstílusának jellegzetessége, hogy sokszor magas falsetto hangot használ.

Mercyful Fate[szerkesztés]

18 évesen kezdte zenei pályafutását a dán heavy rock zenekar Brainstorm gitárosaként. 1976-tól már énekelt a Black Rose nevű hard rock együttesben. Már a Black Rose-ban elkezdte kialakítani később jellegzetessé vált teátrális, horror-ihlette előadásmódját. 1980-ban elhagyta a csapatot és csatlakozott a punkot játszó Bratshoz, ahol megismerkedett három másik zenésszel (Hank Shermann, Michael Denner, Timi Hansen), akikkel még ugyanebben az évben megalakították a Mercyful Fate heavy metal zenekart, mely sátánista szövegvilágával és King Diamond extrém színpadi megjelenésével az 1980-as évek elején nagy hatással voltak a black metal stílusra. 1985-ben, a Don't Break the Oath album turnéját követően a Mercyful Fate feloszlott.

King Diamond[szerkesztés]

King saját nevén hozott össze új zenekart, amelybe a gitáros Denner és a basszusgitáros Hansen is követte őt. Az együttes dobosa Mikkey Dee (ex-Don Dokken, Motörhead ma Scorpions), míg szólógitárosa Andy LaRocque lett. Az új csapatban a Mercyful Fate örökségét vitték tovább több dallammal és a sátánista szövegeket elhagyva, komplett horrorsztorikat feldolgozó albumokkal. A King Diamond sikerei ellenére 1992-ben a Mercyful Fate is újjáalakult. 1999-ig párhuzamosan készültek King Diamond és Mercyful Fate lemezek, majd King ismét pihenőre küldte korábbi csapatát és azóta is szólókarrierjére koncentrál. Legutóbbi lemezük 2007-ben jelent meg Give Me Your Soul… Please címmel, amelyről a Never Ending Hill dalt Grammy-díjra jelölték a következő évben a Best Metal Performance kategóriában.

Színpadi megjelenése[szerkesztés]

Színpadi fellépések alkalmával a védjegyévé vált mikrofonját használja, ami két combcsontból áll és keresztet mintáz. A KISS-ből ismert Gene Simmons szerint arcát King korábban az övéhez hasonlóan festette, ami miatt pereskedés is folyt. Az ügy lezárta után Kingnek meg kellett változtatnia a festés mintáját.

Diszkográfia[szerkesztés]

Black Rose[szerkesztés]

Mercyful Fate[szerkesztés]

Stúdióalbumok

Válogatások

EP-k

King Diamond[szerkesztés]

Stúdióalbumok

Koncertlemezek

Válogatások

EP-k

Kislemezek

Videók[szerkesztés]

  • The Family Ghost
  • Welcome Home
  • Sleepless Nights
  • Give Me Your Soul

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap