King Diamond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
King Diamond
King Diamond live 2006 Moscow 01.jpg
Született 1956. június 14. (62 éves)
Koppenhága
Állampolgársága dán
Foglalkozása
Iskolái Royal College of Music in Stockholm

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz King Diamond témájú médiaállományokat.

King Diamond (sz. Kim Bendix Petersen, 1956. június 14., Dánia) énekes, aki a Mercyful Fate, majd szólózenekara, a King Diamond együttes frontembereként vált ismertté. Énekstílusának jellegzetessége, hogy sokszor magas falsetto hangot használ.

Mercyful Fate[szerkesztés]

18 évesen kezdte zenei pályafutását a dán heavy rock zenekar Brainstorm gitárosaként. 1976-tól már énekelt a Black Rose nevű hard rock együttesben. Már a Black Rose-ban elkezdte kialakítani később jellegzetessé vált teátrális, horror-ihlette előadásmódját. 1980-ban elhagyta a csapatot és csatlakozott a punkot játszó Bratshoz, ahol megismerkedett három másik zenésszel (Hank Shermann, Michael Denner, Timi Hansen), akikkel még ugyanebben az évben megalakították a Mercyful Fate heavy metal zenekart, mely sátánista szövegvilágával és King Diamond extrém színpadi megjelenésével az 1980-as évek elején nagy hatással voltak a black metal stílusra. 1985-ben, a Don't Break the Oath album turnéját követően a Mercyful Fate feloszlott.

King Diamond[szerkesztés]

King saját nevén hozott össze új zenekart, amelybe a gitáros Denner és a basszusgitáros Hansen is követte őt. Az együttes dobosa Mikkey Dee (ex-Don Dokken, ma Motörhead), míg szólógitárosa Andy LaRocque lett. Az új csapatban a Mercyful Fate örökségét vitték tovább több dallammal és a sátánista szövegeket elhagyva, komplett horrorsztorikat feldolgozó albumokkal. A King Diamond sikerei ellenére 1992-ben a Mercyful Fate is újjáalakult. 1999-ig párhuzamosan készültek King Diamond és Mercyful Fate lemezek, majd King ismét pihenőre küldte korábbi csapatát és azóta is szólókarrierjére koncentrál. Legutóbbi lemezük 2007-ben jelent meg Give Me Your Soul… Please cimmel. A banda működése szünetel, mivel King szívműtéten esett át és jelenleg lábadozik.

Színpadi megjelenése[szerkesztés]

Színpadi fellépések alkalmával a védjegyévé vált mikrofonját használja, ami két combcsontból áll és keresztet mintáz. A KISS-ből ismert Gene Simmons szerint arcát King korábban az övéhez hasonlóan festette, ami miatt pereskedés is folyt. Az ügy lezárta után Kingnek meg kellett változtatnia a festés mintáját.

Diszkográfia[szerkesztés]

Black Rose[szerkesztés]

Mercyful Fate[szerkesztés]

Stúdióalbumok

Válogatások

EP-k

King Diamond[szerkesztés]

Stúdióalbumok

Koncertlemezek

Válogatások

EP-k

Kislemezek

Videók[szerkesztés]

  • The Family Ghost
  • Welcome Home
  • Sleepless Nights
  • Give Me Your Soul

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap