Kijelölés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A felhasználói felületeknél a kijelölés azoknak az elemeknek a listáját jelenti, melyeken a felhasználói művelet végre fog hajtódni. Általában a felhasználó manuálisan ad a listához elemeket, bár néhány esetben a számítógép automatikusan elvégzi a kijelölést. Az egynél több elemet tartalmazó lista neve többszörös kijelölés.

A környezetérzékeny menük általában az aktuális kijelölés elemeihez kapcsolódó műveleteket tartalmaznak – a kijelölés jelenti a „környezetet”, kontextust a menü számára.

Az egyidejű szerkesztés a végfelhasználói fejlesztések során kifejlesztett technika, egy többszörös kijelölés összes elemének egyidejű szerkesztésére. A kijelölt elemek egyidejű manipulációját teszi lehetővé direkt manipuláción keresztül. A technika alkalmazására példa a Lapis szövegszerkesztő[1][2] és a gedit multi edit[3] pluginja. A Lapis képes egy példaelem alapján automatikus többszörös kijelölést végezni.

Az egyidejű szerkesztés kifejezést a kollaboratív valós idejű szerkesztőkben végzett kollaboratív szerkesztés (közösségi szerkesztés) leírására is alkalmazzák.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Selection (user interface) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.