Khioszi Hippokratész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Khioszi Hippokratész
Hippocrates van Kos.jpeg
Életrajzi adatok
SzületettKr. e. 470 körül
Híosz
ElhunytKr. e. 410 körül
Ismeretes mint
Nemzetiség görög
Pályafutása
Szakterület matematika
Jelentős munkái Elemek
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Khioszi Hippokratész témájú médiaállományokat.

Khioszi Hippokratész (ógörögül: Ἱπποκράτης ὁ Χῖος), (Kr. e. 470 körül – Kr. e. 410 körül) ókori görög matematikus Khiosz szigetén. Nem rokona a kószi orvos Hippokratésznak.

Khiosz szigetén született, és később, mint elszegényedett kereskedő ment Athénba. Ott kezdett el matematikával foglalkozni.[1]

Egyetlen szerző ebben az évszázadban, akinek a matematikai műve, az Elemek fennmaradt. Eukleidész mintegy száz évvel később keletkezett azonos című munkájához hasonlóan a kor matematikai ismereteinek összegezését adja. Ellentétben a korabeli szakkönyvek többségével, nem csupán recepteket, képleteket tartalmaz. Szerzője igényesen bizonyítja a pontosan fogalmazott és egymásra épülő tételeket. Hippokratész nem csak közvetítőként művelte a geometriát.

A Hippokratész-féle holdak ábrázolása a The Philosophical and Mathematical Commentaries of Proclus on the First Book of Euclid's Elementsből (1788)

Egyik nevezetes tétele a Hippokratész-féle holdak (lat. lunulae Hippocratis) területének számítása. Ennek a tételnek értelmében ha a derékszögű háromszög két befogója és az átfogója, mint átmérők fölött félköröket rajzol az ember, akkor a két befogó fölött támadt holdak területe egyenlő a háromszög területével. A feladat azért érdekes, mert görbe vonalak által és egyenes vonalak által határolt területek egyenlőségéről van szó benne.[1]

Ugyancsak fontos eredményt ért el a déloszi probléma megoldásának keresésében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Pallas, i. h.

Forrás[szerkesztés]