Khanabad (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Khanabad
A folyó légi felvételről Kunduz városánál
A folyó légi felvételről Kunduz városánál
OrszágokAfganisztán
Földrajzi adatok
Hossz400 km
Forrásszintkb. 4400 m
Vízgyűjtő terület11 000 km²
é. sz. 35° 53′ 50″, k. h. 70° 13′ 03″
TorkolatKunduz
é. sz. 36° 51′ 47″, k. h. 68° 36′ 49″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Khanabad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Khanabad folyó Afganisztánban, a Kunduz jobb oldali mellékfolyója. Tahár és Kunduz tartományokon folyik keresztül.

Leírása[szerkesztés]

A körülbelül 400 km hosszúságú Khanabad folyó Afganisztán keleti részén, a Hindukus-hegység magas hegyei között, Tahár tartomány délkeleti részén gleccserekkel és örök hóval borított területen ered.

Északnyugat felé folyik, felső szakaszán számos mellékfolyót fogadva magába. A Farkhar városától északra eső Churi helységnél áttör egy keskeny és mély völgyön, majd egy széles síkságra ér, ahol nyugat-északnyugat felé halad.

A Khanabad vizének egy részét öntözésre használják, főként Taloqannál, Tahár tartomány fővárosánál. Ezután a folyó Kunduz tartományban folytatja útját, ahol keresztül folyik Khanabad városon, és nyugat felé fordulva északi irányból megkerüli Kunduz városát. A város után 30 kilométerrel a Kunduz folyóba torkollik, amely nem sokkal később az Amu-darjába ömlik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Khanabad (rivière) című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.