Kerekes Sándor (mérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kerekes Sándor
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Született1941. október 6. (82 éves)
Kolozsvár
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Kerekes Sándor (Kolozsvár, 1941. október 6. –) erdélyi magyar gépészmérnök, politikus.

Életpályája[szerkesztés]

A volt Református Kollégiumban, az akkori Ady Endre Középiskolában érettségizett,1959-ben, majd a kolozsvári Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán folytatta tanulmányait és szerzett diplomát gyártástechnológia szakon. Az aradi vagongyárban kezdte szakmai pályafutását 1964-ben, utána tizenhat évig a kolozsvári Vasúti Műhelyek Vállalatnál tervező és fejlesztó mérnök volt. A rendszerváltozás után, 1990-ben csatlakozott a frissen megalakult RMDSZ országos szervezetéhez, a Kolozs megyei magyar közösség gyarapításáért, fennmaradásáért végzett munka meghatározta egész további életútját. 1990 és 1995 között az RMDSZ országos titkárságán, majd ügyvezető elnökségén szervező referens és informatikus volt. 2006-tól tizennégy évig megyei tanácsos volt, 2000 és 2008 között a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. 2008-tól a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara tanácsosa.

Magára vállalta Kolozs megye testvérmegyei kapcsolatainak elindítását, Fejér és Baranya vármegyével, a német Landshut megyével, Veneto és Lazio régiókkal az ő kitartó munkájának eredményeként születtek megállapodások. A Tetarom ipari park létrehozása is az ő nevéhez kötődik, a Fejér vármegyei tapasztalatcsere következményeként született meg a kolozsvári, illetve a későbbi Kolozs megyei ipari park terve. Szorgalmazta és támogatta a Kolozs megyei kistérségek megalakítását. Nagyban hozzájárult a kolozsvári Nehézgépgyár, majd az RMDSZ informatikai hálózatának megtervezéséhez és létrehozásához.

„Magyar Ezüst Érdemkeresztben részesült Kerekes Sándor nyugalmazott mérnök, a Kolozs Megyei Tanács volt alelnöke, a Kolozsvári Református Egyházközségek Vagyonközössége kuratóriumának alelnöke meghatározó tevékenysége elismeréseként. Őt Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke méltatta, visszaemlékezve: Kerekes Sándor kézen fogott, nemcsak engem, hanem nagyon sok fiatalt, és végigvitt a falvainkon, községeinken, és megmutatta, hogy mi az, ami a magyarságnak szükséges, mi az a misszió, amit meg kell tennünk.[1]

Tagságok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lőrincz Anna: Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kolozsváron, Maszol, 2022. március 25. Online hozzáférés

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]