Girne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kerínia szócikkből átirányítva)
Girne
Név görögül Κερύνεια
Név törökül Girne
Észak-Ciprus Észak-Ciprusi Török Köztársaság
Megszállt település 1974 óta.
Közigazgatás
Ország Ciprus
Kerület Girne kerület
Rang város, kerületközpont
Polgármester Észak-Ciprus Nidai Güngördü
Ciprus María Joánu
Népesség
Teljes népesség33 207 fő (2011. dec. 31.)
Földrajzi adatok
Időzóna EET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 20′ 25″, k. h. 33° 19′ 09″Koordináták: é. sz. 35° 20′ 25″, k. h. 33° 19′ 09″
Girne weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Girne témájú médiaállományokat.

Girne azaz Kerínia (görögül Κερύνεια) Ciprus egyik városa, Girne (Kerínia) közigazgatási kerület központja. A város ‑ csakúgy mint a közigazgatási kerület egésze ‑ az Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár állam területén fekszik. (Az 1974-es török megszállás után kialakult viszonyok miatt a városnak két vezetése van: a de facto török-ciprióta vezetés Girnében, míg a görög-ciprióta vezetés nicosiai székhellyel működik.)

Fekvése[szerkesztés]

A város a sziget északi partvonalán, a Földközi-tenger partján, Törökországtól megközelítőleg 80 kilométeres távolságban fekszik. Délről a Kerínia-hegység határolja, amely a partvonallal megközelítőleg párhuzamosan, kelet-nyugati irányban nyúlik el.

Története[szerkesztés]

A település a sziget többi nagyvárosához hasonlóan fekvése és kikötője miatt mindig kedvelt célpontja volt a hódítóknak. A régészeti feltárások szerint a terület már i. e. 5800 körül is lakott volt. Árkádiai görögök számára fontos település volt i. e. 1200‑1000 között, később pedig Corineum néven római településként létezett.

A középkorban nem egyedülálló módon itt is megjelentek a bizánci, frank, velencei és oszmán hódítók. Ciprus bizánci fennhatósága idején várfalakat és tornyokat építettek a tengeri kalózok elleni védelem céljából. Guidó jeruzsálemi király 1191-ben foglalta el a várat, amelyet eleinte börtönnek, majd később megerősített királyi rezidenciának használtak. 1464-ben a velenceiek foglalták el a várat. Ciprus a 16. században oszmán fennhatóság alá került, aminek idejére Girne veszített jelentőségéből. Az 1878-tól kezdődő brit uralom idején a várat ismét börtönként használták: 1950-ig itt tartották fogva az EOKA harcosait.

A város 1974-es török megszállása után a görög lakosság a déli, szabad országrészbe menekült. Helyükre törökországi bevándorlók érkeztek.

Gazdasága[szerkesztés]

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Középkori vár
  • Kikötő
  • Ikonmúzeum (Mihály arkangyal templom)
  • Cafir pasa mecset
  • Keríniai hajó ‑ 1960-ban felfedezett 3. századi hajóroncs, amelynek rakománya 404 amfora rodoszi bor és 29 malomkő volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]