Kenan Yontunç

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenan Yontunç
Született1904
Isztambul
Elhunyt1995 (90-91 évesen)
Isztambul
Állampolgárságatörök
Foglalkozásaszobrász
A Wikimédia Commons tartalmaz Kenan Yontunç témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Mersin városában M. K. Atatürkről készített szobra

Kenan Yontunç (19041995) török szobrászművész.

Életrajz[szerkesztés]

Ahmet Kenan Yontunç 1904-ben született Isztambulban. A Sanayi-i Nefise Mektebi-n (ma: Mimar Szinán Egyetem) tanult, majd 1923-ban Németországba utazott tanulmányútra. 1930-ban visszatért Isztambulba és rajztanárrá, majd 1940-ben pedig professzorrá nevezték ki. 1934-ben kötelezővé tették Törökországban a vezetéknév viselését (kötelező lett annak viselése önkéntes névválasztás alapján), a Yontunç (szobrász) nevet választotta. Később feleségül vette a Török függetlenségi háború tábornokának, Kâzım Sevüktekinnek a lányát, Ferihát.[1]

1927-ben alkotta meg az első mellszobrot Atatürkről, a modern Török Köztársaság megalapítójáról. Ezután Atatürkkel való barátsága miatt is, az alábbi városok főterére kerültek hasonló alkotások: Amasya, Tekirdag, Kırklareli, Çorum, Edirne, Silifke, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Mersin, Kayseri, Tarsus.[2] Az egyik leginkább figyelemre méltó alkotása, 1938-ban készített, Atatürk halála után 55 perccel később alkotott halotti maszk.

Az 1940-es években is számos szobrot készített, de ezek közül is kiemelkedik Törökország második elnökéről, Ismet Inönü-ről alkotott büsztje. Az 1950-es évek során az Anıtkabir építésénél több domborművet is faragott.[3][4]

1969-ben nyugdíjba vonult, 1983-ban a Yapı Kredi Bank támogatásával életmű-kiállítása volt.

Apróságok[szerkesztés]

Kenan Yontunç dédunokája  a divattervező Eda Taşpınar.[5]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Sabah: interjú Kenan Yontunç unokájával (török nyelven). [2011. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  2. Életrajzi oldal (törökül)
  3. Anıtkabir İnşası ve Mimari Özellikleri:Emeği Geçen Sanatçılar (török nyelven). [2015. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  4. Kulturális minisztérium oldal
  5. Radikal cikk (törökül)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kenan Yontunç című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.