Kemény Farkas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kemény Farkas
Született 1797. április 11.
Alsódetrehem[1]
Meghalt 1852. január 4.
London
Állampolgársága magyar
Nemzetisége Flag of Hungary.svg magyar
Fegyvernem Gyalogság
Rendfokozata Ezredes
Csatái Piski csata
Rokonai Kemény János (író)......(Kemény család)

Magyargyerőmonostori báró Kemény Farkas (Alsódetrehem, 1797. április 11.London, 1852. január 4.) magyar katona, szabadságharcos, honvédtiszt.

Élete[szerkesztés]

Már fiatalon katona lett, de egy idő után lelkesedése alábbhagyott, és otthagyta a hadsereget. Ez megváltozott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörése után. Részt vett a Nemzetőrség szervezésében, őrnagy, majd ún. forradalmi dandárvezér. Részt vett Bem József oldalán az erdélyi hadjáratban. Kitüntette magát a piski csatában. Nem sokkal ezután ezredesi rangot kapott. 1849. március 25-én egysége megsemmisítette a Diód melletti román tábort. Március 27-én katonái megkezdték Gyulafehérvár bekerítését. Június 16-án az ő csapatai ürítették ki Abrudbányát, augusztus 14-én kénytelen volt kiüríttetni Kolozsvárt. A szabadságharc leverése után Angliába emigrált, és ott is halt meg Londonban, 1852-ben. A Kensall-greeni sírkertben a 10,005 számú sírban nyugszik (a földet, ahol eltemették, lord Dudley Stuart vásárolta meg a magyar száműzöttek számára.) 1856-ban sírja fölé négy honfitársa emelt egyszerű síremléket. Neje: Seethal Karolina; leánya: Karolina, Wernhardt Istvánné.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Bona Gábor: Tábornokok és törzstisztek a szabadságharcban 1848-49. 2. jav., bőv. kiad. Bp., Zrínyi Katonai Kiadó, 1987

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2022. május 7.)