Kekaumenosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kekaumenosz
Született1020-as évek[1]
Elhunyt1070-es évek[2]
Állampolgárságabizánci
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Kekaumenosz (görögül: Κεκαυμένος) az egyébként ismeretlen bizánci szerzőnek, a Strategikon című könyv szerzőjének családneve.

Ez a könyv 1075-1078 körül íródott. A hasonló nevű egyéb bizánci könyvekkel ellentétben ez nem szigorúan katonai kézikönyv, hanem általános tanácsokat tartalmaz katonai, közigazgatási és háztartási ügyekben, gyakran 11. századi eseményekből vett példákkal illusztrálva. Nyilvánvalóan grúz-örmény származású,[3] és Hellas tartomány vezetőjének (dux) unokája volt. A vonatkozó feltételezések ellenére nincs konkrét bizonyíték arra, hogy ő a híres 11. századi Katakalon Kekaumenosz tábornok, vagy annak fia lenne.

Apósa Nikulitzasz Delphinasz volt, Lárisza ura, aki részt vett a vlachok (arománok) lázadásában Thesszáliában 1066-ban A 11. századi tudós Kekaumenosz a vlach őshazájáról írt, amely „a Duna és [...] a Száva mentén, ahol manapság a szerbek élnek".[4][5] A vlachokat a dákokkal és a bésszoszokal hozza kapcsolatba.[6][7][8] Tette ezt az akkori archaikus stílusban, ahol a balkáni térségre és Macedóniára Dácia néven hivatkozott. Leírásából nyilvánvaló, hogy összetévesztette egymással Dacia Trajana és Dacia Aureliana tartományokat, illetve azok lakosait.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alexander Kazhdan: Oxford Dictionary of Byzantium (angol nyelven). Oxford University Press, 1991. (Hozzáférés: 2023. április 23.)
  2. Alexander Kazhdan: Oxford Dictionary of Byzantium (angol nyelven). Oxford University Press, 1991. (Hozzáférés: 2023. április 23.)
  3. The Oxford History of Byzantium By Cyril A. Mango, Oxford University Press, 2002, p.11
  4. Cecaumeno: Consejos de un aristócrata bizantino (12.4.2), p. 122.
  5. Alexandru Madgearu|Originea medievală a focarelor de conflict din Peninsula Balcanică (The wars of the Balkan Peninsula: Their medieval origins) https://biblioteca-digitala.ro/?pub=1124-originea-medievala-a-focarelor-de-conflict-din-peninsula-balcanica | pp=52
  6. Alexandru Madgearu|Originea medievală a focarelor de conflict din Peninsula Balcanică (The wars of the Balkan Peninsula: Their medieval origins) https://biblioteca-digitala.ro/?pub=1124-originea-medievala-a-focarelor-de-conflict-din-peninsula-balcanica | pp=52
  7. Stoukas. „Οι Βλάχοι: Η καταγωγή, η γλώσσα, και η μακραίωνη ιστορία τους”, Proto Thema, 2018. február 25. (görög nyelvű) 
  8. "Ο λίβελος του Κεκαυμένου κατά των Βλάχων..." / Μια απάντηση του Γιώργη Έξαρχου.
  9. Miskolczy, Ambrus. A román középkor időszerű kérdései (Régi-új viták és közelítések) (hungarian nyelven). Budapest: A Magyarságkutató Intézet, 95. o. (2021) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kekaumenos című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.