Kaukázusi juhászkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaukázusi juhászkutya (кавказская овчарка)
Fajtagazda országOroszország
Osztályozás
CsoportII. Pinscherek, schnauzerek - molosszerek - svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció2. Molosszerek
Típus2.2 Hegyikutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardmagyar
Kiadás éve1984
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaukázusi juhászkutya témájú médiaállományokat.

A kaukázusi juhászkutya az orosz kutya egyik változata, de lényegében (kinézetétől eltekintve) azzal azonos. Több néven ismert: medve kutya, orosz pinscher. Ma már csak kedvtelésből tartott kutyafajta.

Kinézet[szerkesztés]

Igen jó testfelépítésű, erős, szikár, megnyúlt törzsű kutya. Feje erős, hosszúkás. Szemei nagyok, sötétek, értelmes tekintettel. Fülei lógnak, nem hosszúak, lekerekítettek, rövid és sűrű szőrrel fedve. Gyakran vágják, olyankor félig felálló. Nyaka erős, izgalmi állapotban magasra felnyújtja. Ágyéka rövid, fara lekerekített. Mellkasa széles, mély. Hasa mérsékelten felhúzódott. Végtagjai izmosak, erőteljesek. Mancsa ovális, zárt. Gyakran előfordul farkaskarom, melyet el kell távolítani. Farka közepesen hosszú.

Méret[szerkesztés]

Magasság: a kanok esetében 72-75 cm (de minimum 68 cm), a szukák esetében 67-70 cm (de minimum 64 cm). Testsúly: a kanok esetében minimum 50 kg, a szukák esetében minimum 45 kg. A dús szőrzet miatt többnyire nehezebbnek tűnik, mint amennyi valójában.

Feladata[szerkesztés]

Fő feladata a nyáj védelmezése, farkasoktól, medvéktől, sakáloktól, más ragadozóktól és az idegen emberektől. Robusztus megjelenése elriasztja a betolakodókat. A felügyeletére bízott területet egy-két fajtatársával együtt elszántan és szívósan őrzi. Fajtársaival szemben dominánsan viselkedik. Magabiztos és jó kutya. A családból mindenkit a falka tagjának tekint, gazdát, gyereket, háziállatokat egyaránt, és ennek megfelelő vehemenciával védi is azokat. Szívós, erős állat.

Nevelése[szerkesztés]

Intelligens, értelmes, de a tanításához - makacsságnak tűnő nagyfokú önállósága miatt - idő, türelem és találékonyság szükséges. A következetesség és határozottság nagyon fontos. Megfelelően nevelve viszont kitűnő munkatárs, igazi barát válik belőle. Méretéből és mozgásigényéből eredően csak olyan családba javasolt, ahol kellő területet tudnak a rendelkezésére bocsátani.

Források[szerkesztés]