Kategóriavita:Magyarország folyóvizei

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Burumbátor 6 évvel ezelőtt a(z) Víz témában

Teli van patakokkal a kategória, át lehetne nevezni pl. Magyarország vízfolyásaira. SyP 2006. augusztus 26., 09:16 (CEST)Válasz

vagy külön is szedhetnénk a folyókat és patakokat, mert már van elég a kategóriában a szétválasztáshoz. amikor beleraktam pár patakot, még nem voltak elegen ahhoz, hogy külön kategória legyen. – Alensha  üzi 2006. augusztus 26., 16:29 (CEST)Válasz

Kedves földrajzportál! A szamos folyó mellett fekvő településekről írva szerettem volna írni pár sort erről a szép magyar folyóról, a Szamosról is. mivel tanácstalan voltam, hova írjam, ide alul a vitalapra írtam meg. Keresgéltem, mi van róla a Wikipédiában, de csak a román részen folyó Kis-Szamosról találtam cikket. A Kis-Szamos Dévánál ömlik a Nagy-Szamosba, onnan Szamos néven folyik tovább, Magyarországon is ez a neve. Ha jónak találjátok e rövid ismertetőt, tegyétek be a magyar folyókhoz, én sajnos nem tudok rájönni, hogyan tehetném oda, ehhez sajna kezdő vagyok. Köszönettel: Kossuthzs. 2007. augusztus 3., 19:14 (CEST)Válasz

Szamos[szerkesztés]

Nevének eredete[szerkesztés]

A Szamos ősi folyónév. A római korban a latin Samum (tárgyeset) alakban bukkan fel. Töve talán a francia Somme folyónévvel van kapcsolatban. Ennek tövében talán egy kelta samo (nyugalom) szó rejlik.

Kevésbé meggyőző az a feltevés, hogy forrása egy indoeurópai s(w)om-isyo (harcsában gazdag).

A magyarba szláv közvetítéssel kerülhetett át (Ihrig 297-8, ÚMLex., FNESz.)

Földrajza[szerkesztés]

A Szamos a Tisza bal oldali mellékfolyója, Romániában ered. Hossza 411 km. Ebből hazánk területére az alsó folyószakasz esik, mely 52 km.

A folyó Magyarország mai határát Csenger szélén, Komlódtótfalunál éri el, és Gergelyiugornyánál torkollik a Tiszába.

A szeszélyesen kanyargó folyó szabályozását 1890-ben fejezték be: összesen 22 átmetszés készült, mintegy 26 km hosszúságban.

A Szamos mindkét partján töltés húzódik.

A Szamos folyó levágott kanyarjait Holt-Szamos -nak nevezik. A Szamos folyószabályozás előtti medrében (Holt-Szamos) még most is bőven van víz, egyes szakaszok azonban már feltöltődtek. A régi még víz borította meder-szakaszok csodálatos növény- és állatvilága sok kirándulót, horgászt csábít a környékre. Ilyen hely a Győrtelek mellett található Holt-Szamos, az un. "Szilas-kanyar" is.

A Szamos folyó nagy kanyarulatait az itteni lakosság szeg-nek nevezi, így keletkeztek a régi nagy kanyarulatok mellett fekvő települések nevei is: Hermánszeg, Szamosszeg, mint a folyó kanyarulataiban fekvő települések, "szeg"-ek.

A Szamos magyarországi holt-ágai mellett található települések: Hermánszeg, Szamosújlak, Ököritófülpös, Fülpösdaróc, Géberjén, Győrtelek, Túnyogmatolcs, Nábrád.

Víz[szerkesztés]

Csak jelzem, hogy észrevettük Texaner turpisságát: ezt bizony rövid i-vel kellene írni: Magyarország folyóvizei. – Burumbátor Súgd ide! 2017. december 15., 21:55 (CET)Válasz