Karnitin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karnitin
Carnitine.svg
Carnitine ball-and-stick.png
IUPAC-név 3-hidroxi-4-(trimetilammónio)butanoát
Kémiai azonosítók
ChemSpider 282
ATC kód A16AA01 (l-alak)
Gyógyszerkönyvi név Levocarnitinum
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C7H15NO3
Moláris tömeg 161,20 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A karnitin aminosav-származék, mely az élőlények szervezetében két esszenciális aminosavból képződik: a lizinből, illetve a metioninból. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt pótolniuk külső forrásokból. Legnagyobb mennyiségben a vörös húsok tartalmazzák, kilogrammonként körülbelül 21-30 grammot.[1]

Szerepe az szervezetben[szerkesztés]

A szívizom számára, valamint a növekedéshez, fejlődéséhez és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Helyreállítja a normális szívműködést, javítja az izomzat oxigénellátását. Rendkívül fontos, mivel zsírégető hatású. Ez az aminosav-származék működteti azt a szállítórendszert, mely a zsírsavmolekulákat a sejtek mitokondriumába szállítja. Tehát a zsírfelhasználás függ a jelenlévő karnitin mennyiségétől. Az emberi szervezetben a májban, az agyban, valamint a vesében szintetizálódik.

A mitokondriumok az összes élő sejtben megtalálható sejtalkotók. Szerepük a sejt energiatermelése. A mitokondriumok membránján többféle biomolekula helyezkedik el, köztük karnitin is. A mitokondriumok elsősorban cukrokat hasznosítanak, de ennek hiányában a lipidmolekulákat is képesek lebontani. A karnitinnek nagy szerepe van abban, hogy a sejtplazmában lévő lipideket a mitokondriumok belsejébe juttassa.

Kutatások igazolták, hogy a karnitin jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Kiemelt szerepei a következők:

Szívbetegségek megelőzésére használható. A már kialakult szívbetegség esetén javítja a szív teljesítményét, segít a normális működés helyreállításában. Nagy mértékben csökkenti a koszorúér-elmeszesedésből származó szorító fájdalmat az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt. Az angina bizonyos formáinak tüneteit javítani képes. Pozitív tapasztalatok állnak rendelkezésre a demenciában szenvedő betegek kezelésével kapcsolatban. Légzési elégtelenség, illetve nehézségek esetében is segít, mivel növeli az izmok teljesítményét, de ez nem alkalmazható gyógyszeres terápia helyett, csupán alternatívaként. Egyesek szerint nagyon jelentős zsírégető hatása, melynek következtében sok fogyókúrás termék lényeges összetevője. Hatékonysága több szakértő szerint megkérdőjelezett. Vízoldékony molekula, túladagolni gyakorlatilag lehetetlen.

Egészségügyi kockázatok[szerkesztés]

Kapcsolatot feltételeznek az l-karnitin fogyasztása és az atheroszklerózis kialakulása között. Az l-karnitin a bélrendszerben trimetilaminná alakulhat, amit a májenzimek tovább alakítanak metilamin-N-oxiddá (TMAO). Ez utóbbi vegyület érelmeszesítő hatású. Az l-karnitin trimetilaminná alakítását a bélflóra bizonyos baktériumai végzik. A bélflóra összetételének legfontosabb befolyásolója a táplálkozás. Kimutatható volt, hogy vegetáriánus táplálkozás mellett kevesebb TMAO keletkezik. (3, 4)

Forrás[szerkesztés]

  1. Kürti Gábor. Gyógyítás táplálékkiegészítőkkel. Debrecen: Puedlo Kiadó (2004). ISBN 978 963 2490 267 
  2. Steiber A, Kerner J, Hoppel C (2004). "Carnitine: a nutritional, biosynthetic, and functional perspective". Mol. Aspects Med.
  3. Koeth RA, és mtsi. "Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis". Nature Medicine 2013 May;19(5):576-85. doi: 10.1038/nm.3145. Epub 2013 Apr 7. PMID 23563705
  4. http://www.health.harvard.edu/blog/new-study-links-l-carnitine-in-red-meat-to-heart-disease-201304176083