Karl Dall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karl Dall
Karl Dall.jpg
Születési név Karl Bernhard Dall
Született 1941február 1. (75 éves)
Emden,  Harmadik Birodalom
Foglalkozása televíziós műsorvezető, színész és humorista

Karl Dall az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Dall témájú médiaállományokat.

Karl Bernhard Dall (Emden, 1941. február 1. –) német televíziós műsorvezető, színész és humorista.

Életút[szerkesztés]

Dall egy iskolaigazgató és egy tanárnő gyermekeként született Emdenben. Születésétől fogva egyik szemhéjának az izma béna, így azt nem tudja kinyitni teljes egészében. Markáns külseje – amellyel gyakran viccelődik is – azonnal felismerhetővé teszi.

Betűszedőnek tanult egy nyomdában, majd 1967-ben három társával együtt megalapította az Insterburg & Co. nevű zenekart. Emellett a Radio Bremen nevű adónál kezdett dolgozni műsorvezetőként. 1963-ban szerepelt a Winnetou című film első részében.

Ezután sorra következtek saját műsorai, illetve vendégszereplései más műsorokban. Nevéhez fűződik többek között a DallAs, a Jux und Dallerei és a Koffer Hoffer című szórakoztató műsor.

A kilencvenes években tagja volt a Rudi Carrell producer által készített 7 Tage, 7 Köpfe című műsor szereplőgárdájának, amelynek magyar megfelelője a Heti Hetes. Mivel azonban Carrell mindent szeretett pontosan előre rögzíteni a forgatókönyvben, Dall pedig nem akarta, hogy korlátozzák kreativitását és spontaneitását, ezért néhány év elteltével elhagyta a műsort.

2006-ban jelent meg önéletrajzi könyve, melynek címe Auge zu und durch.

Dall 1971 óta nős, egy lány édesapja.