Karl Dall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karl Dall
Karl Dall.jpg
Születési név Karl Bernhard Dall
Született 1941február 1. (77 éves)
Emden,  Harmadik Birodalom
Állampolgársága német
Foglalkozása televíziós műsorvezető, színész és humorista

Karl Dall az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Dall témájú médiaállományokat.

Karl Bernhard Dall (Emden, 1941. február 1. –) német televíziós műsorvezető, színész és humorista.

Életút[szerkesztés]

Dall egy iskolaigazgató és egy tanárnő gyermekeként született Emdenben. Születésétől fogva egyik szemhéjának az izma béna, így azt nem tudja kinyitni teljes egészében. Markáns külseje – amellyel gyakran viccelődik is – azonnal felismerhetővé teszi.

Betűszedőnek tanult egy nyomdában, majd 1967-ben három társával együtt megalapította az Insterburg & Co. nevű zenekart. Emellett a Radio Bremen nevű adónál kezdett dolgozni műsorvezetőként. 1963-ban szerepelt a Winnetou című film első részében.

Ezután sorra következtek saját műsorai, illetve vendégszereplései más műsorokban. Nevéhez fűződik többek között a DallAs, a Jux und Dallerei és a Koffer Hoffer című szórakoztató műsor.

A kilencvenes években tagja volt a Rudi Carrell producer által készített 7 Tage, 7 Köpfe című műsor szereplőgárdájának, amelynek magyar megfelelője a Heti Hetes. Mivel azonban Carrell mindent szeretett pontosan előre rögzíteni a forgatókönyvben, Dall pedig nem akarta, hogy korlátozzák kreativitását és spontaneitását, ezért néhány év elteltével elhagyta a műsort.

2006-ban jelent meg önéletrajzi könyve, melynek címe Auge zu und durch.

Dall 1971 óta nős, egy lány édesapja.