Kaldeneker György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kaldeneker György

Kaldeneker György (1965. április 22. –) ismert budapesti szakács, a média gyakori szereplője.

Életrajza[szerkesztés]

Gyermekkora óta szeret a konyhában sündörögni, a főzés szeretetéről akkor szerzett tapasztalatai, élményei felnőtt koráig elkísérték, pályaválasztását alapvetően meghatározták.

A ceglédi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolában sajátította el a szakma alapjait, ismerkedett meg a hagyományos magyar konyha ízvilágával. Kiemelkedő eredményei alapján eljutott a Szakma kiváló tanulója országos versenyre, így 1982-ben fél évvel korábban kaphatta kézhez bizonyítványát.

Első munkahelye egy hatszáz főre főző pilisi étterem, ahol értékes tapasztalatokat szerezhetett a szakma kellemes és árnyoldalairól egyaránt. Balatoni vendéglátósként szintén sikeresen helyt állt, majd a kemény leckeként megélt időszak után a budapesti Fórum szálló következett, amelyet szakmai pályafutása első olyan igazi helyszínének tekint, ahol a legapróbb részletekig megtanulhatta a szakma csínját-bínját.

Szakmai karrierje szempontjából igen jelentősnek bizonyult a Kanada Budapesti Nagykövetségén szakácsként eltöltött tíz év, amely alatt öt nagykövetet szolgált ki.

Szakmai hitvallása[szerkesztés]

A szakács mesterséget hivatásának és hobbijának is tekinti egyben, a friss fűszerek nagy rajongója, pazarló használója. Rendszeresen járja a világot, benéz a helyi piacokra, beles a távoli egzotikus országok konyháiba. Tapasztalairól írt tudósításai megjelennek az interneten, főzési tanácsait televíziós és rádiós műsorokban ismerhetik meg a gasztronómia iránt érdeklődők.

A média által sokarcú, kreatív egyéniségként jellemzett ételművész nyughatatlan kísérletező, folyamatosan új, szokatlan, meglepő ízkombinációkat próbál ki, saját fotóival illusztrált receptjeit megosztja a főzés szerelmeseivel.

Főzési stílusára az egyszerűen elkészíthető, egészséges, érdekes, izgalmas ételek jellemzők, miközben követi és tanulja a gasztronómiai trendeket. Úgy véli, egyfolytában meg kell újulni, különben az ember megáll a fejlődésben, megmarad pörköltfőző, rántotthús-készítő szakácsnak. A nemzeti konyhák közül az indiai áll legközelebb a szívéhez, de kedveli és nagyra értékeli az olasz, francia, kínai, thaiföldi és indonéz konyha jellemző finomságait is.

Médiaszereplései[szerkesztés]

  • RTL Klub - Reggeli (2006 – )
  • RTL Klub - Vacsoracsata tanácsadó (2008 – )
  • Life Network - Kaldeneker főz (2010 – )
  • Neo FM - Csalamádé (2010 – )

Külső hivatkozások[szerkesztés]