Külvárosi szálloda (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Külvárosi szálloda
(Hôtel du Nord)
1938-as francia film

Hôtel du Nord 19 January 2013.jpg
Rendező Marcel Carné
AlapműEugène Dabit azonos című regénye
Műfaj
Forgatókönyvíró Jean Aurenche
Henri Jeanson
Főszerepben Arletty
Annabella
Louis Jouvet
Zene Maurice Jaubert
Operatőr Armand Thirard
Vágó René Le Hénaff
Díszlettervező Trauner Sándor
Gyártás
Gyártó Impérial Film (France), SEDIF (France)
Ország Franciaország
Nyelv francia
Forgatási helyszín Canal Saint-Martin
Játékidő 95 perc
Forgalmazás
BemutatóFranciaország: 1938. december 19.
Magyarország: 1939. június 5.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Külvárosi szálloda (Hôtel du Nord) 1938-ban bemutatott fekete–fehér francia játékfilm Marcel Carné rendezésében. Magyarországon 1939. június 5-én mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Párizs külvárosában, a csatorna partján áll a Lecouvreur házaspár szerény szállodája, az Hôtel du Nord. Az élettel meghasonlott szerelmespár, Renée és Pierre szobát vesz ki benne. Reménytelenségükben elhatározzák, hogy öngyilkosok lesznek. Pierre előbb Renée-re lő, de a pisztolyt önmagára emelve egy pillanatig tétovázik. Ez elég ahhoz, hogy a szomszédból Edmond berontson hozzá. Pierre elmenekül, Renée-t kórházba szállítják. Másnap Pierre feladja magát a rendőrségen. Szembesítéskor a kórházban Renée azt állítja, hogy ő lőtt saját magára. Pierre-t meghatja a nő jósága és szerelme, de nem fogadja el helyzetet, hanem önmaga ellen vall. Elviszik és elítélik.

Renée felgyógyult. A hotelben megköszöni Lecouvreur-éknek a kedvességüket, mellyel a kórházban elhalmozták. A jóindulatú házaspár megkedveli Renée-t és felfogadja szobalánynak. Eközben Edmond két volt cinkostársa kiszabadul a börtönből és bosszúra készül Edmond egykori árulásáért, amivel őket börtönbe juttatta. Edmond elhagyná az országot, de meglátja a hotelben Renée-t és ott marad. A romlott, zárkózott férfiben szerelem ébred Renée iránt. A lányt meghatja a különös ember ragaszkodása.

Renée meglátogatja Pierre-t a börtönben. A férfi gyötrő lelkiismeret-furdalásában eltaszítja a rácstól és nem fogad el tőle szánalmat, köztük mindennek vége. A lány összetörten tér vissza a szállodába, ahol az éj csendjében Edmond feltárja előtte sötét múltját. Renée megsajnálja és felajánlja, hogy utazzanak együtt valahová délre, ahol Edmond új életet kezdhet, ő pedig elfelejtheti Pierre-t. Már Marseille kikötőjében vannak, amikor megszökik Edmondtól és visszatér Párizsba. Pierre néhány nap múlva szabadulhat. Renée ismét felkeresi őt a börtönben és elmondja, hogy nem tudott elmenni, mert szereti Pierre-t. A férfi meghatódik, ő is megvallja szerelmét; két nappal később kiszabadul, és együtt indulnak új élet felé.

Főszereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]