Közösségi munkahely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A közösségi munkahely, közösségi iroda az angol "coworking office" magyar megfelelője. Az ilyen irodákban akár egymástól függetlenül dolgozhatnak mindazok, akik munkájához szükséges eszközök mindössze egy laptop-táskában elférnek. A közösségi munkahelyre kizárólag munkavégzés céljából érkeznek az emberek. A termék fő jellege nem csak az "internet és kávé" kombinációban rejlik, hanem magában a professzionális, inspiratív környezet szolgáltatásában.

Története[szerkesztés]

A coworking munkastílus amerikai eredetű. Kevesen tudják, de maga az ötlet 1999-ben született, Bernie DeKoven nevéhez fűződik. Az első „irodát” 2005-ben hozta létre Brad Neuber, aki manapság a Google sztárprogramozójaként ismert. A „Kalapgyár” névre hallgató, padlástérben kialakított coworking teret napközben bárki használhatta. A kezdeti sikerek után Neuberg létrehozta a Citizen Space-t, ami már kizárólag munkára szakosodott.

Amerikában a végéhez közeledik a kezdeti coworking őrület, mára általánosan elfogadott munkastílussá vált. Hazánkban az elmúlt években kezdődött el térhódítása. Egyre több szabadúszó és neonomád keres megfelelő közösségi munkahelyet, ahol zavartalanul de inspiráló környezetben dolgozhat.

A közösségi munkahelyek legfőbb jellemzői[szerkesztés]

A legtöbb esetben belvárosi elhelyezkedésű, így könnyen megközelíthető, érdemes betérni akár pár órára is például egy tárgyalás vagy megbeszélés előtt.

A megfelelő infrastruktúrával rendelkező iroda internetelérhetőséget, szkennert, nyomtatót, faxot, iratlefűzőt, flip-chart táblákat, projektort, stb. biztosít az érkezők számára. Ételt általában nem árusítanak, bár vannak olyan irodák, amelyek külön étkezővel rendelkeznek, hogy aki hoz magával ennivalót, az elfogyaszthassa.

Az irodai tevékenységet kiegészítve számos egyéb szolgáltatást is kínálnak a közösségi munkahelyek. Sok helyen az árba beépítik a kávé, tea fogyasztásának költségeit, de akadnak olyan helyek, ahol a tárgyaló- és előadótermek mellett zuhany, gyermek- és állatmegőrző is van. Sok közösségi munkahely inkubációs funkciót is ellát, segítve a kezdő vállalkozókat és az induló vállalkozásokat. Mindezek mellett számos lehetőség adódik partneri kapcsolatok kialakítására. A különböző szakterületeken dolgozók tanácsokat, ötleteket adnak egymásnak, közösen megoldva problémáikat.

Elterjedés[szerkesztés]

A Cisco System felmérése szerint világszerte körülbelül minden negyedik alkalmazott munkahelyétől fizikailag függetlenül dolgozik. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy a kötetlen munkaidőt kihasználva négy nap alatt végzik el egész heti munkájukat, meghosszabbítva a hétvégét vagy más, jövedelemkiegészítő tevékenységet végeznek. Míg 2005-ben az EU tagországok munkavállalóinak harmada dolgozott munkahelyétől távol, addig ez az arány hazánkban mindössze 17% volt.

Magyarországi helyzet[szerkesztés]

A coworking munkavégzés hazánkban is egyre inkább kezd elterjedni. A folyamatot nehezíti, hogy az itthon megszokott munkastílus és a coworking elég távol állnak egymástól. Mellette szól azonban, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet igen bizonytalan, amire rugalmassággal lehet hatékonyan reagálni. Egyre több közösségi munkahely nyílik Budapesten és vidéken (Pécsen, Szegeden, Miskolcon) is és egyre többen ismerik fel a coworking nyújtotta lehetőségeket és előnyöket.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]