BarCamp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BarCamp Orlando

A BarCamp felhasználók által létrehozott nemzetközi konferenciák hálózata – nyitott, műhelymunkára épülő eseményeké, ahol a tartalmat a résztvevők szolgáltatják. Az első BarCamp konferenciák a korai stádiumban lévő webes applikációkra, más nyílt forrású technológiákra, protokollokra, adatformátumokra összpontosítottak, de később más témákban (tömegközlekedés, egészségügy, politika) is szerveztek ilyeneket.

Története[szerkesztés]

A konferencia neve hackerek által használt szlengből, a foobarból alkotott szójáték. A konferencia megpróbálja összehozni azokat a felhasználókat, akik nyílt forrású programokat használnak. Az első konferencia a kaliforniai Palo Altóban volt 2005. augusztus 19-21. között. Kevesebb mint egy hét alatt szervezték meg, 200-an vettek részt rajta. Azóta a BarCamp több mint 350 városban lett megrendezve a világ minden táján. Hogy megünnepeljék a BarCamp egyéves évfordulóját, egy több helyszínen megrendezésre kerülő BarCampet (BarCampEarth) hoztak létre 2006. augusztus 25-27-én. A második éves évfordulójukat Palo Altóban tartották, tisztelegve az első konferencia otthonának. Több mint 800-an vettek részt rajta.

Hatás[szerkesztés]

Ez volt az első olyan konferencia, amit a felhasználók hoztak létre, és hamarosan ez egy konferenciamodell lett. Nagy előnye hogy nagyon felhasználóbarát. A BarCampnek egy teljesen új változata is kialakult, A MiniBarCamp. A BarCamp szervezett „evangéliumot hirdető” főleg a neten keresztül, a Web 2.0 eszközeit használja a működéshez. Bárki használhatja a BarCam-et a BarCampWiki segítségével.

További információk[szerkesztés]

Referenciák[szerkesztés]

BarCamp konferenciák[szerkesztés]