Közönséges dögbogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Közönséges dögbogár
belgiumi példány
belgiumi példány
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Család: Dögbogárfélék (Silphidae)
Alcsalád: Nicrophorinae
Nem: Nicrophorus
Faj: N. vespillo
Tudományos név
Nicrophorus vespillo
Linnaeus, 1758
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges dögbogár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges dögbogár témájú médiaállományokat és Közönséges dögbogár témájú kategóriát.

A közönséges dögbogár vagy közönséges temetőbogár (Nicrophorus vespillo) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a dögbogárfélék (Silphidae) családjába tartozó faj.

Közép-Európában a nemnek nyolc faja fordul elő. A két leggyakoribb, a közönséges dögbogár és a feketecsápú dögbogár (Nicrophorus vespilloides), a két faj csak annyiban tér el egymástól, hogy a közönséges dögbogár csápjának vége pirosas.

Megjelenése[szerkesztés]

12-24 mm nagyságú bogár. Csápja bukós, a csápbukó utolsó 3 utolsó íze vörösessárga. Előtorának szegélyén sűrű, bozontos, sárga szőrzet látható. Szárnyfedőjét hosszú, világos szőrök szegélyezik, rajta a 2-2 feltűnő narancssárga harántsáv. (Ritka esetben lehet teljesen fekete is.) A szárnyfedő hátulsó része lemetszett, így az utolsó három potrohszelvény szabadon áll. Mindkét ivar hátulsó lábfejei befelé görbültek; a hímek elülső végtagjai erőteljesek.

Hozzá hasonló faj még a fekete temetőbogár (Nicrophorus humator), viszont nagyobb testű (18-28 mm).

Előfordulása[szerkesztés]

A nem leggyakoribb faja, az egész Palearktiszon megtalálható, főleg Európában és Ázsiában gyakori. Kertek, parkok és elegyes lomberdők lakója, leginkább elhullott kisemlősökön, madarakon fordul elő. Magyarországon mindenhol gyakori.

Életmódja és szaporodása[szerkesztés]

Nicrophorus vespillo on dead mole close.JPG

Rendszerint több egyed gyűlik össze egy tetemnél és a földet kiássák alóla. Néhány óra múltán az elhullott állatot eltemetik. A legerősebb pár a tetemből készült táplálékgolyót birtokába veszi. Párosodás után a nőstény elűzi a hímet, és egy mellékjáratban lévő kis kamrácskában kb. 20 petét rak le. A kikelő lárvák táplálásában aktívan részt vesz.

Nicrophorus vespillo Totengraeber Brehms.png

Egyedfejlődés[szerkesztés]

Nicrophorus vespillo 2.jpg

5 nap múlva a petéből kikelő lárvák ciripelő hangot hallatva csalogatják a nőstényt, hogy a bomló tetemből származó táplálékkal etesse őket, amíg önállóan nem tudnak táplálkozni. 7 nap múlva a lárvák kimásznak a tetemből és a talajban bebábozódnak. Az imágó még abban az évben kifejlődhet.

Források[szerkesztés]