Nicrophorus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicrophorus
Fekete temetőbogár
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Staphyliniformia
Öregcsalád: Holyvaszerűek (Staphylinoidea)
Család: Dögbogárfélék (Silphidae)
Alcsalád: Nicrophorinae
Nem: Nicrophorus
Fabricius, 1775
Szinonimák
  • Acanthopsilus (Portevin, 1914)
  • Cyrtoscelis (Hope, 1840)
  • Eunecrophorus (Semenov, 1933)
  • Necrocharis (Portevin, 1923)
  • Necrophagus (Leach, 1815)
  • Necrophorus (Illiger, 1798)
  • Necroxenus (Semenov-Tian-Shanski, 1926)
  • Neonicrophorus (Hatch, 1946)
  • Stictonecropter (Semenov, 1933)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nicrophorus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nicrophorus témájú médiaállományokat és Nicrophorus témájú kategóriát.

A Nicrophorus a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe sorolt a dögbogárfélék (Silphidae) családjának egyik neme, amely temetőbogarak (dögbogarak) kládja. Az imágók és lárváik is dögökön élnek. Magyar nevüket onnan kapták, hogy ha a tetem elég kicsi, azt el is ássák utódaiknak. Ezzel ivadékaikról a bogarak közt kimagaslóan gondoskodnak.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

Holarktikus nem, amelynek 68 ismert faja Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában él; ezen belül Európában 13, Magyarországon 9 faj.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Legtöbb fajuk szárnyfedője vörösessárga és fekete rajzolatú, mint a feketepillás temetőbogár
Ritkább a teljesen fekete színezet (Nagy temetőbogár)

Közepes vagy nagy méretű (12–35 mm) bogarak. Fejük hátul befűzött, szemeik kidudorodóak, viszonylag nagyok. Csápjuk rövid, első ízük megnyúlt, nyélszerű; utolsó 4 íze jól elkülönült bunkót alkot. Előtoruk széles, gyakran szélesebb, mint a szárnyfedők töve; elülső részén elkülönült dudorok találhatóak. Pajzsocskájuk nagy. Szárnyfedőik hátrafelé gyengén kiszélesednek, a potroh utolsó szelvényeit fedetlenül hagyják. A szárnyfedők többnyire két színűek, fajonként változó szélességű, zegzugos lefutású fekete és sárga harántszalagok húzódnak rajta. Potrohuk 5. hátlemezén recézett sáv, a cirpelőfelület húzódik, melyet a szárnyfedő harántos vonójához dörzsölve a temetőbogarak ciripelni tudnak. Hártyás szárnyaik jól fejlettek. Lábaik vaskosak, az ásásra módosultak; a hímek elülső lábfeje kiszélesedett.

Életmódjuk, élőhelyük[szerkesztés]

Közönséges temetőbogár és lárvája munkában

Fontos ökológiai szerepet töltenek be az elhullott állati tetemek újrahasznosításában. A friss dögöt kifinomult szaglásukkal már kilométerekről megtalálják. A hímek, ha tetemet találnak, a nőstények számára vonzó hatású feromont bocsátanak ki, amely megkönnyíti a két ivar egymásra találását. Ha a tetem már bomlásnak indult, akkor a bogarak csak táplálkoznak belőle. Ha viszont a dög még friss, akkor az utódai részére igyekeznek azt a föld alá elásni. Egy-egy tetemet így több egyed is megtalálhat, akik aztán párválasztás után igyekeznek a többi párt a dögtől elzavarni, melynek következtében egy pár veszi birtokba a tetemet. A párok együtt dolgoznak, kikotorják a földön fekvő dög alól a talajt, így az fokozatosan lesüllyed. Esetenként akár 30 cm mélyre is leáshatnak. Mikor már a tetemet elásták, köré a földbe egy üreget mélyítenek, mellé pedig egy további oldaljáratot is vájnak. A nőstény ennek falába rakja le tojásait. A tetem föld alá ásása megvédi a hullát attól, hogy légylárvák fogyasszák el. Ezt még az is segíti, hogy a temetőbogarak testén legyek tojásaival táplálkozó atkák (Poecilochirus necrophori) tartózkodnak.

Ivadékgondozásuk a bogarak közt kirívóan jó, sok tekintetben a madarak viselkedéséhez hasonló. A petékből 5 nap múltán kikelő lárvákat a nőstény hangkibocsátással csalogatja a már emésztőenzimeivel félig megemésztett tetemhez, majd a kis lárvákat meg is eteti. A bábkamrát csak az utódok bebábozódásakor hagyja el. A peték lerakása után 14 nappal az utódok már ivarérettek. Egyes fajoknál (nagy temetőbogár, feketecsápú temetőbogár) a hím is kiveszi részét az ivadékok gondozásából.

Mindenhol megtalálhatóak, így kertekben, parkokban is előfordulnak. Éjszaka gyakran repülnek a fényre. Ha megzavarják őket, kellemetlen szagú váladékot bocsátanak ki.

Magyarországon előforduló fajok[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Totengräber (Käfer) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]