Közönséges bödice

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges bödice
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Bogarak
Család: Katicabogárfélék
Nem: Scymnus
Tudományos név
Scymnus frontalis
(Fabricius, 1787)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges bödice témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges bödice témájú médiaállományokat és Közönséges bödice témájú kategóriát.

A közönséges bödice (Scymnus frontalis) a katicabogárfélék családjába tartozó, Európában honos, levéltetvekkel táplálkozó bogárfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A közönséges bödice testhossza 2,6-3,2 mm. Alakja felülről ovális, szárnyfedői boltozatosan domborúak. A szárnyfedők feketék, finom szőrökkel borítottak. Közepén egy-egy nagy, ferdén megnyúlt tompavörös folt látható, amelyek nem érnek el a szárnyfedő pereméig. Ismert színváltozata, amelyiknek két-két foltja van, a második a test vége felé. Előtora fekete, a hím esetében pereme barna. A hím feje barna, a nőstényé fekete. Lábai és szájszervei is barnák.

Lárváját fehér, viaszos szőrfürtök borítják sűrűn, amelyek jó védelmet biztosítanak a levéltetveket óvó hangyák támadásai ellen. Nem lehet megkülönböztetni a többi bödice lárvájától.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A vállfoltos bödice nagyon hasonlít rá, de annak foltja leér a szárnyfedő pereméig. Más közeli rokonaitól csak a hím ivarszerv alakja alapján lehet megkülönböztetni.

Elterjedése[szerkesztés]

Európában honos, a Brit-szigetektől és a Pireneusoktól az Urálig.

Életmódja[szerkesztés]

Meszes vagy homokos talajú, ritkás vegetációjú száraz rétek, legelők, parlagok, útszélek, felhagyott iparterületek lakója. A kifejlett bogár és a lárva is ragadozó, kórókon, lágyszárú növényeken vadásznak levéltetvekre. Az imágó a száraz levelek között, fűcsomókban vészeli át a telet.

Magyarországon nem védett.

Források[szerkesztés]