Közép-washingtoni Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közép-washingtoni Egyetem

A Barge-csarnok, az adminisztráció egyik központja
A Barge-csarnok, az adminisztráció egyik központja
Alapítva1891
HelyAmerikai Egyesült Államok, Ellensburg
Korábbi neveiWashington State Normal School
Central Washington College of Education
Central Washington State College
Típus
  • egyetem
  • állami fenntartású oktatási intézmény az Egyesült Államokban
Campus területe150 ha
Oktatók száma442[1]
Tanulólétszám11 174 (2020. szeptember)
Hallgatói létszám11 799[1]
RektorJames L. Gaudino
Tagság
  • Orbis-Cascade Szövetség
  • Amerikai Főiskolák és Egyetemek Szövetsége
  • Amerikai Oktatási Tanács
  • Információhálózati Koalíció
  • American Association of State Colleges and Universities
  • Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition
Elhelyezkedése
Közép-washingtoni Egyetem (Egyesült Államok)
Közép-washingtoni Egyetem
Közép-washingtoni Egyetem
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 47° 00′ 07″, ny. h. 120° 32′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 00′ 07″, ny. h. 120° 32′ 24″
Térkép
A Közép-washingtoni Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Közép-washingtoni Egyetem témájú médiaállományokat.

A Közép-washingtoni Egyetem (Central Washington University, CWU) az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részén, a Washington állambeli Ellensburgban található, 1891-ben alapított állami fenntartású felsőoktatási intézmény.[2]

Az egyetemnek négy fő szervezeti egysége van: a Rektori Kabinet, az Üzleti és Pénzügyi Csoport, az Üzemeltetési Csoport, valamint a Dolgozók és Hallgatók Szervezete (Academic and Student Life, ASL). Az ASL-en belül négy főiskola található, ezek a Művészeti és Bölcsészettudományi Főiskola, az Üzleti Főiskola (a fő kampusz mellett két külső helyszínen),[3] a Tanár- és Szakképző Főiskola és a Tudományos Főiskola.

Az intézmény a Kittitas-völgyben, az Interstate 90-től nem messze, Seattle-től 180 km-re keletre fekszik. Az iskolában a spanyol ajkúak aránya 15%;[4] a 25%-nál nagyobb aránnyal rendelkező egyetemek és főiskolák megkapják a „spanyol ajkúakat oktató intézet” státuszt.

Történet[szerkesztés]

1890-ben az állami törvényhozás létrehozta a Washington State Normal Schoolt, melynek célja az állami iskolák irányításához értő emberek képzése volt.[5] Az 1891. szeptember 6-án megnyílt intézmény először a Washington Public Schoolban működött,[6] majd 1893-ban átadták első épületét, a Barge Hallt, amely nevét az első rektorról, Benjamin Franklin Barge-ról kapta. A Barge-csarnokot 1976-ban felvették a Történelmi Helyek Nemzeti Jegyzékébe.

A rákövetkező években a növekvő hallgatói létszám miatt új oktatási helyszíneket nyitottak meg: a Kamola-csarnokot 1911-ben, a Smyser-csarnokot 1925-ben, a Munson- és a Sue Lombard-csarnokokat 1926-ban, végül pedig a McConnell-auditóriumot 1935-ben. Habár a Barge Hall neoromán stílusú, a későbbi épületek protomodern, spanyol gyarmati, klasszikus és neoklasszikus elemeket is tartalmaznak.[7] A huszadik század végén újabb helyszínek épültek: az I-es tudományos épület (1997), a Black-csarnok (1998), a Hallgatói Önkormányzat és Pihenőközpont (2006), a Jerrilyn McIntire Zeneoktatási Létesítmény (2007), a Wendell Hill-csarnok és gépészeti épület (2008), a Barto-csarnok (2012), a II-es tudományos épület (2016), illetve a Samuelson STEM-központ (2018).

Elnevezése[szerkesztés]

Az állami törvényhozás 1937-ben engedélyezte a Central Washington College of Educationre történő névváltoztatást. Mivel később az intézmény már tanárképzéssel is foglalkozott, ezért 1961-ben újabb változtatás következett, amikor a név Central Washington State College-re módosult. Mai nevét 1977-től viseli.[8]

Helyszínek[szerkesztés]

Székhely[szerkesztés]

Az intézmény központi kampuszán egyrészt egy kisebb kollégium található, amelyet a hallgatói önkormányzat és a bölcsészettudományi épületek ölelnek körbe, kissé távolabb pedig a STEM-központ és az oktatási épületek fekszenek. Ezek mellett találhatóak az adminisztratív helyszínek, köztük a Black- és Bouillon-csarnokok, a tudományos épület, illetve a dékáni iroda.[9]

Adminisztratív épületek[szerkesztés]

Az egyetemi adminisztráció zöme a Barge- és Mitchell-csarnokokban zajlik;[10] itt található a felvételi és a tehetséggondozási részleg, a pénztár, az irattár, illetve a pénzügyi segítségi osztály. Az övezetet a Samuelson-csarnok, valamint a Kamola- és Sue Lombard kollégiumok ölelik körbe.

Hallgatói Önkormányzat és Pihenőközpont[szerkesztés]

Az 58 millió dolláros beruházás keretében elkészült létesítmény 2006. április 26-án nyílt meg. A centrumban sziklamászófal, egy teljesen felszerelt tornacsarnok, illetve egy kültéri sporteszközöket kölcsönző részleg található.[11]

Telephelyek[szerkesztés]

Az egyetem térképe

A központi kampuszon felül az intézmény több telephelyet (CWU University Centers) is üzemeltet, ezek a következők:[12]

Kutatás[szerkesztés]

  • A Csendes-óceáni Geodéziai Tömb (Pacific Northwest Geodetic Array, PANGA) valósidejű GPS-adatok felhasználásával kutatásokat végez a kéregdeformációkkal kapcsolatban, valamint a régió természeti katasztrófái (például földrengések, vulkánkitörések, földcsuszamlás vagy a tengerszint emelkedése) által okozott károk enyhítése érdekében. A PANGA GPS-t ezenfelül a környék műtárgyainak (például az Alaska Way-viadukt, az 520-as út és az Interstate 90 hídjai, illetve a Cascadia szubdukciós területen energiát vagy ivóvizet előállító gátak, köztük a Columbia folyó nagyobb struktúrái) megfigyelésére is használják. Az adatok valós időben jutnak vissza az egyetemre, ahol a néhány milliméter pontosságra képes JPL RTG, illetve a Trimble RTKNet Integrity Manager szoftverekkel elemzik azokat.
  • Az egyetemen egy a borok minőségét kutató program (Wine Quality Research Initiative) is zajlik, melynek fő céljai a hamisítás és a feketepiac felderítése.
  • A Science Honors Research Program szakképzésben tanulóknak biztosít lehetőséget projektek tervezésére, fejlesztésére és implementálására.

Sport[szerkesztés]

Az egyetem diákjait, öregdiákjait és válogatott sportolóit a Central Washington Wildcats nevű szervezet fogja össze;[13] színeik a karmazsinvörös és a fekete.[14] A csapat tagja a National Collegiate Athletic Association másodosztályának,[15] illetve a Great Northwest Athletic Conference-nek.[16]

A Central Washington Wildcats sportjainak sorrendje
Ősz Tél Tavasz
Férfiak Amerikai futball, Cross Country, rögbi Kosárlabda Kosárlabda, rögbi, Track & Field
Nők Labdarúgás, Cross Country, rögbi, röplabda Kosárlabda Softball, rögbi, Track & Field

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Central Washington University című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Central Washington University (angol nyelven). College Navigator. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  2. History (angol nyelven). Central Washington University. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  3. Supply Chain Management Education at CWU College of Business (angol nyelven). EduMaritime. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  4. Jade Redinger: Yakima Valley Community College and Central Washington University receive a $3.25 million federal grant to support enrollment and transfer (angol nyelven). KVEW-TV, 2015. szeptember 28. (Hozzáférés: 2019. április 8.)[halott link]
  5. Samuel R. Mohler: The First Seventy-Five Years. (angolul) Ellensburg: Central Washington State College. 1967. 5–6. o. arch Hozzáférés: 2019. április 8.  
  6. Samuel R. Mohler: The First Seventy-Five Years. (angolul) Ellensburg: Central Washington State College. 1967. 12. o.  
  7. Lauren M. Walton: Building a History: Evaluation of Central Washington University Campus Buildings to Determine Eligibility for Listing on the National Register of Historic Places (angol nyelven). Central Washington University, 2015. július 31. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  8. Karen Blair, Ph.D.: Central Washington University (angol nyelven). HistoryLink.org, 2008. december 10. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  9. Campus Map (angol nyelven). Central Washington University. [2019. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  10. Contact Us (angol nyelven). Central Washington University. [2016. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  11. Student Union and Recreation Center (angol nyelven). Central Washington University. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  12. CWU Campus Locations (angol nyelven). Central Washington University. [2018. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  13. Vision Statement (angol nyelven). Central Washington University. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  14. Brand (angol nyelven). Central Washington University. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  15. Central Washington University (angol nyelven). National Collegiate Athletic Association. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  16. Central Washington University (angol nyelven). Great Northwest Athletic Conference. (Hozzáférés: 2019. április 8.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap