Kína haditengerészete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kína haditengerészete
Emblem of the People's Liberation Army Navy.png

Ország  Kína
Típus haditengerészet
A Wikimédia Commons tartalmaz Kína haditengerészete témájú médiaállományokat.
Kínai hadiflotta

A kínai haditengerészet (nemzetközileg ismert angol nyelvű elnevezése: 'People's Liberation Army Navy - PLAN) (egyszerűsített kínai: 中国人民解放军海军; tradicionális kínai: 中國人民解放軍海軍; Pinjin: Zhōngguó Rénmín Jiěfàngjūn Hǎijūn) Kína haderejének tengeri pillére.

Létszáma több mint 250 000 főt számlál, beleértve a 35 000 fős tengerparti védelmi erőket és az 56 000 fős tengerészgyalogságot, illetve az 56 000 fős haditengerészeti légierőt, valamint a tengeralattjárók személyzetét.

Tevékenysége az utóbbi években egyre feltűnőbbé vált, köszönhetően Kína gazdasági térhódításának. A hadiflottának helyi jelentősége van a Tajvani-szorosnál és a Dél-kínai-tengernél. Kína egy nagy méretű támaszpontot épít nukleáris tengeralattjárói számára Hainannál (Sanya), illetve nemrégiben megépítette első repülőgéphordozóját is, a Liaoningot. A Liaoning (eredeti orosz nevén Varjag) eredetileg szovjet hajó volt, ám gyártása félbeszakadt. A félkész hordozót Kína vásárolta meg és fejezte be, ám még évekbe telhet, mire hadrendbe állíthatják.[1]

Folyamatos fejlesztése nyomán nyugati szakértők azt várják, hogy a jelenlegi, alapvetően még mindig parti flottából hamarosan igazi nyílt tengeri hadiflottává fejlődik.

Rendszeresített technika[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Visszatért Kína első repülőgép-hordozója. index.hu, 2011. augusztus 15. (Hozzáférés: 2019. augusztus 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]