Kádár Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kádár Sándor
Életrajzi adatok
Született 1982. augusztus 1. (38 éves)
Topolya
Iskolái
  • Grazi Zeneművészeti Egyetem
  • Westminster Choir College
Pályafutás
Hangszer orgona
Tevékenység zenész

Kádár Sándor (Bácstopolya, 1982. augusztus 1. –) vajdasági magyar orgonaművész, karvezető, egyházzenész.

Középfokú zenei képzésben a szabadkai zeneiskolában részesült ahol Molcer Mátyás zongoratanár diákja volt. Egyetemi tanulmányait a grazi zeneakadémián végezte Ausztriában (Universität für Musik und darstellende Kunst) orgona, karvezetés és egyházzene szakon. Tanárai Gunther Rost, Johannes Prinz és Franz Karl Praßl voltak.

2006 és 2011 között a weizi Weizbergkirche orgonistája és zeneigazgatója, ezenkívül művészeti vezetője volt a weizi városi kórusnak (Singverein Weiz) és az Accordare énekegyüttesnek is. 2011-ben fél évig a bécsi Musikverein kórusának, a Wiener Singvereinnak volt a korrepetitora. Ebben a munkakörben olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt mint Franz Welser-Möst, Nikolaus Harnoncourt vagy Mariss Jansons, ezenkívül lehetősége volt betanítani olyan zenei remekműveket mint például Brahms Német Requiemje, Mozart C-moll nagy miséje vagy Schubert Asz-dúr miséje. 2012-ben a grazi zeneakadémia ösztöndíjasaként egy szemesztert a neves Westminster Choir College-on töltött a New Jersey állambeli Princetonban. Ez idő alatt a New Brunswick-i első presbiteriánus templom orgonistája volt. Több világhírű orgonista (Olivier Latry, Ton Koopman, Michael Bouvard, Peter Planyavski és Ben van Oosten) mesterkurzusán vett részt. Eddig számos rádió- és televízió-felvételt ( Kossuth Rádió, ORF Austria, 6ABC Philadelphia) készített mint orgonista és karvezető egyaránt.

Rendszeresen koncertezik szóló- és különböző kamarafelállásokban Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. Művészi pályafutása alatt mindig nagy hangsúlyt fektetett az improvizációra, azon belül is a stílusimprovizációra, melyet koncertjein nagy előszeretettel művel. 2013 óta a Philadelphiai főegyházmegye legnagyobb plébániájának (19 000 hívő), a newtowni Szent András római katolikus templomnak (Saint Andrew Catholic Church Newtown, Pennsylvania) főállású orgonistája és helyettes zeneigazgatója. Az orgonáláson kívül munkaköréhez tartozik a plébánia 6 kórusának a korrepetálása és orgonakoncertek szervezése is. 2014-ben az Amerikai Orgonisták Szövetségénél (AGO) sikeres associate szintű vizsgát tett, ami egy mesterdiplomával egyenrangú végzettséget jelent.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]