Juraj Šutej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juraj Šutej
Született1889. december 4.
Podorašac
Elhunyt1976. április 15. (86 évesen)[1]
Zágráb
Állampolgársága
Foglalkozása
IskoláiZágrábi Egyetem
SablonWikidataSegítség

Juraj Šutej (Podorašac (Konjic, Osztrák–Magyar Monarchia), 1889. december 4.Zágráb, 1976. április 15.) szlovén származású horvát ügyvéd, bíró és politikus, és magas rangú állami tisztviselő volt.[2]

Életútja[szerkesztés]

Szlovén bevándorlók családjában született Boszniában, a Konjic melletti Podorašacban. A középiskolát Szarajevóban végezte. A zágrábi egyetem jogi karán szerzett diplomát. Bíróként, majd ügyvédként dolgozott Szarajevóban. A Horvát Parasztpárt (HSS) színeiben háromszor választották képviselőnek a jugoszláv nemzetgyűlésbe, 1927-ben, 1935-ben és 1938-ban. Pénzügyminiszterként dolgozott Dragiša Cvetković kormányában. Pénzügyminiszterként Dušan Simović tábornok puccsa után is a kormányban maradt. A tengelyhatalmak inváziója után elhagyta az országot, hogy a kormány több tagjával együtt emigráljon. 1944-ben Ivan Šubašić emigráns jugoszláv kormányában is sikerült miniszternek maradnia, A kommunista uralom alatti Demokratikus Szövetségi Jugoszlávia Tito vezette ideiglenes kormányában tárca nélküli miniszter volt. 1945 októberében Šubašićtyal együtt (aki akkor még külügyminiszter volt), tiltakozásul az ellen, hogy a KPJ megszegte a kormány alapját képező Tito–Šubašić-megállapodást lemondott posztjáról. A HSS bojkottálta az 1945-ös jugoszláv parlamenti választást, 1946-ban pedig már sikertelenül próbálta újraéleszteni politikai munkáját, mivel a HSS vezetése ezt visszautasította, és arra kényszerült, hogy visszavonuljon a politikától.[3]

1976-ban Zágrábban halt meg.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hrvatska enciklopedija (horvát nyelven). Miroslav Krleža Lexicographical Institute, 1999
  2. a b Zlatko Hasanbegović. Iz korespondencije Ademage Mešića uoči uspostave Banovine Hrvatske. Pismo Društvo bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu|Društva bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu reis-ul-ulemi Fehimu Spahi i vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Šariću iz svibnja 1939. // Časopis za suvremenu povijest (ČSP), br. 3. (2008.), str. 969.–998. str. 975.
  3. Šutej, Juraj (horvát nyelven). Hrvatska encyclopedija, online kiadás. Miroslav Krleža Institute of Lexicography. (Hozzáférés: 2021. március 17.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Juraj Šutej című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.