Jura (hegység)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jura
Grand Colombier, Ain, France.jpg

Magasság 1 720 m
Hely  Franciaország
 Svájc
Hegység Eurázsiai-hegységrendszer
Legmagasabb pont Crêt de la Neige (1720 m)  Franciaország
Hosszúság 300 km
Kor Jura
Elhelyezkedése
Jura (Svájc)
Jura
Jura
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 46° 16′ 21″, k. h. 5° 56′ 37″Koordináták: é. sz. 46° 16′ 21″, k. h. 5° 56′ 37″
Térkép
Schweiz-Französischer-Jura.png
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jura témájú médiaállományokat.
A Jura legnagyobb szikla-amfiteátruma, a svájci Neuenburg és Waadt kanton határán található Creux du Van reggeli fényben

A Jura-hegység egy európai mészkőhegységrendszer. Svájc, Franciaország és kisebbrészt Németország területén, a Rhône és a Rajna között helyezkedik el, vízválasztó szerepet töltve be a két folyó között. A hegység neve az 'erdő' jelentésű kelta jor- tőből eredeztethető, róla kapta nevét a franciaországi Jura megye, a svájci Jura kanton, valamint a jurának nevezett földtörténeti időszak.

Beosztása[szerkesztés]

A Jura a következő részterületekre oszlik:

  • francia Jura
  • svájci Jura
  • sváb Jura
  • frank Jura

A francia és a svájci Jura együtt egy egységet képeznek, szűkebb értelemben ezt szokás Jurának vagy Jura-hegységnek nevezni. Ezeket a Rajna, valamint a Fekete-erdő délkeleti vége választja el a német Jurá-tól. Ez a német Jura a többi résszel szemben nem gyűrött, hanem sima rétegekből és fennsíkokból áll, melyek északon és nyugaton meredek esésűek. Azonban ezt is Jurának nevezik, mert a kőzetrétegei ugyanabban a geológiai korszakban és ugyanolyan körülmények között keletkeztek, mint a francia-svájci Juráé.

Források[szerkesztés]