Jordan–Hölder-tétel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A csoportelmélet egy jelentős eredménye a Jordan–Hölder-tétel, amely azt állítja, hogy ha egy csoportnak van kompozíciólánca (olyan normállánca, ami tovább nem finomítható), akkor a csoport bármely két kompozíciólánca izomorf.

Története[szerkesztés]

A tétel egy kezdetleges változatát Marie Ennemond Camille Jordan bizonyította be 1869-ben. A bizonyítást Otto Ludwig Hölder 1889-ben egészítette ki. A Jordan–Hölder-tételnek gyakran alkalmazott általánosítása a Schreier-féle finomítási tétel, amit Otto Schreier 1928-ban publikált. Hat évvel később 1934-ben Hans Zassenhaus továbbfejlesztette Schreier bizonyítását a Zassenhaus-lemma felhasználásával.

Bizonyítás[szerkesztés]

Legyen egy kompozíciólánccal rendelkező csoport. A tételt a kompozíciólánc hosszára vonatkozó indukcióval igazoljuk.

Ha , azaz (ahol a csoport egységeleme)kompozíciólánc, akkor egyszerű, így ez az egyetlen kompozíciólánca.

Tegyük fel, hogy a tételben foglalt állítás r-nél kisebb hosszúságú láncokra igaz, és legyen
és
-nek két kompozíciólánca.

Ha , akkor elhagyva -t mindkét helyen, a csoportnak két kompozícióláncát kapjuk. Ezek egyikének hossza , tehát a -ből illetva -ből kiinduló részláncok izomorfak. miatt a két kompozíciólánc ebben az esetben szükségképpen izomorfak.

Ha , akkor mivel sem és sem és közé nem iktatható tőlük különböző normális részcsoport, és a -nek maximális normális részcsoportjai. újból normális részcsoport -ben, így .

Tekintsük a és normálláncokat. Itt a -nek normális részcsoportja, tehát -ben és a -ben is normális és ezek mindegyikétől különbözik miatt. Az I. izomorfizmus-tétel figyelembevételével
és ,
vagyis -nek első, illetve második faktora izomorf -nek második illetve első faktorával. egy kompozícióláncának hossza , tehát .

-ben és -ben a pontok helyére -nek egy kompozícióláncát téve -nek két izomorf kompozícióláncát kapjuk.

Mivel és -ben, és -ben közös a már bizonyíitottak szerint és illetve
és izomorf kompozícióláncok. A tranzitivitás következtében és is izomorf.

Alkalmazás[szerkesztés]

A magasbbfokú algebrai egyenletek elméletében fontos fogalom a feloldható csoport fogalma. -t feloldható, ha van olyan normállánca, melyben minden faktorcsoport Abel-féle.

Kompozíciólánccal rendelkező csoport esetében ez azt jelenti, hogy van olyan kompozíciólánca (és a Jordan–Hölder-tétel szerint mindegyik olyan), amelynek faktorai kommutatívak.

Források[szerkesztés]

  • Fuchs László, Algebra, Tankkönyvkiadó, 1963., 45. o.

További információk[szerkesztés]