Johan August Arfwedson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Johan August Arfwedson
Arfwedson Johan A.jpg
Született 1792. január 12.
Svédország
Elhunyt 1841. október 28. (49 évesen)
Hedensö[1]
Állampolgársága svéd[2]
Nemzetisége svéd
SzüleiAnna Elisabet Holterman
Foglalkozása kémikus
Iskolái Uppsalai Egyetem
SablonWikidataSegítség

Johan August Arfwedson (1792. január 12.1841. október 28.) svéd kémikus, 1817-ben felfedezte a lítiumot.

Élete és munkássága[szerkesztés]

1792-ben nagypolgári családba született, apja Jacob Arfwedson nagykereskedő és gyártulajdonos volt, anyja Anna Elisabeth Holtermann. 1803-ban végezte el az Uppsalai Egyetemet, 1809-ben jogi diplomát szerzett, majd 1812-ben ásványtanból is lediplomázott. Ugyanebben az évben fizetés nélküli állást kapott a svéd királyi bányavállalatnál, ahol 1814-re jegyzői rangig jutott (továbbra is fizetés nélkül).

Arfwedsonnak Stockholmban megismerte Jöns Jakob Berzelius svéd kémikust és szabad bejárása volt annak laboratóriumába. 1817-ben a petalit érc elemzése közben felfedezte a lítiumot, amelyet a svéd Utö szigeten fedeztek fel nem sokkal korábban.

1818-1819-ben európai körutat tett, részben Berzelius társaságában. Hazaérkezése után házában felépítette saját laboratóriumát. Élete hátralevő részét vagyonának igazgatásával és kémiai kísérletekkel töltötte. 1821-ben megválasztották a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagjává. 1923-ban az arfvedszonit ásványt nevezték el róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johan August Arfwedson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]