Johan August Arfwedson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johan August Arfwedson
Született1792. január 12.
Svédország
Elhunyt1841. október 28. (49 évesen)
Bilbao
Állampolgárságasvéd
Nemzetiségesvéd
SzüleiAnna Elisabet Holterman
Jacob Arfwedson
Foglalkozásakémikus
IskoláiUppsalai Egyetem
SablonWikidataSegítség

Johan August Arfwedson (1792. január 12.1841. október 28.) svéd kémikus, 1817-ben felfedezte a lítiumot.

Élete és munkássága[szerkesztés]

1792-ben nagypolgári családba született, apja Jacob Arfwedson nagykereskedő és gyártulajdonos volt, anyja Anna Elisabeth Holtermann. 1803-ban végezte el az Uppsalai Egyetemet, 1809-ben jogi diplomát szerzett, majd 1812-ben ásványtanból is lediplomázott. Ugyanebben az évben fizetés nélküli állást kapott a svéd királyi bányavállalatnál, ahol 1814-re jegyzői rangig jutott (továbbra is fizetés nélkül).

Arfwedsonnak Stockholmban megismerte Jöns Jakob Berzelius svéd kémikust és szabad bejárása volt annak laboratóriumába. 1817-ben a petalit érc elemzése közben felfedezte a lítiumot, amelyet a svéd Utö szigeten fedeztek fel nem sokkal korábban.

1818-1819-ben európai körutat tett, részben Berzelius társaságában. Hazaérkezése után házában felépítette saját laboratóriumát. Élete hátralevő részét vagyonának igazgatásával és kémiai kísérletekkel töltötte. 1821-ben megválasztották a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagjává. 1923-ban az arfvedszonit ásványt nevezték el róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johan August Arfwedson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]