Joe Fritz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Joe Fritz
Életrajzi adatok
Született 1978. január 22. (43 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok dzsessz
Hangszer klarinét
Tevékenység zenész

Joe Fritz (született Fritz József, Budapest, 1978. január 22.) magyar jazzklarinét-művész. Az általa vezetett Fritz Jazz Band az 50-60 évvel ezelőtti standard darabok feldolgozásaival vált ismertté. A világ harminc legjobb jazzklarinétosa között tartják számon.[forrás?]

Életpályája[szerkesztés]

Zenészcsaládból származik, nagyapja hegedült (az Aranyszarvas étterem prímása volt), édesapja klarinétozott, nővére pedig zongorázott, így ő maga is korán a zene világába csöppent. Hétévesen kezdett hegedülni, bár ehhez szemernyi tehetsége sem volt; saját bevallása szerint a zeneiskola előkészítő évfolyamában lényegében semmit sem produkált, elsőben kicsit még ehhez képest is visszaesett, ezért másodikban az elsőt ismételte meg, harmadikban pedig már csak felejtett, úgyhogy nem lehetett leosztályozni. Tizenkét évesen talált rá valódi hangszerére, a klarinétra, melyhez azóta sem lett hűtlen, emellett játszik fuvolán, szaxofonon. Klarinétos pályafutása során id. Herrer Pál és Balogh József tanítványa volt, majd a Benczúr utcai jazziskolában Pap József volt a tanára.

Rengeteg formációban játszott ill. játszik: Pannon Jazz Group, Pannon Jazz Stars, Bohém Ragtime Band, Freemen Jazz Band, Fritz-Gáspár Duo, Fritz-Marosi Quartet, Fritz-Marosi-Molnár Trio, stb., de legfontosabb zenekara a saját maga által vezetett Fritz Jazz Band, más néven Joe Fritz Band, Joe Fritz Trio.

Már igen fiatalon jazzklubokat vezetett, négy éven át Dunakeszin a 424-est, majd három évig a Zrínyi utcai Budapest Swing Klubot ill. a Gramofon külsős szerzőjeként jazzkritika-írásban is gyakorolta magát.

1996-ban egy párizsi nemzetközi klarinétversenyen több nemzetközi hírű jazzklarinétossal került kapcsolatba (Buddy DeFranco, Paquito D'Rivera, Eddie Daniels), és ettől kezdve már folyamatos kapcsolatot ápolt a szakma legnagyobbjaival.

A fontos évszámok közül kimaradt az 1990-es esztendő, amikor Joe Fritz a húsvéti locsolópénzből a Múzeum körúton vásárolt egy Benny Goodman-lemezt. A Kedves Olvasó meg fogja látni, hogy ez tényleg fontos pillanat volt, csak türelem.

1997-ben Joe Fritz – hiába hívták – nem ment ki Amerikába továbbtanulni, mert az évi 14 ezer dolláros tandíjat nem tudta volna kifizetni. 1998-ban Mazura Jánossal Olaszországban a Garda-tónál utcazenész fesztivált (pontosabban megosztott első díjat) nyert. A díj egy tuba volt. A 2000-es évektől Joe Fritz egyéni előadói esteken, éttermekben, magánrendezvényeken lép fel zenekarával.

Munkássága[szerkesztés]

A magyar zenei piacon egyedülálló módon a jazzklarinétozás legnagyobb alakjainak tiszteletére zenekarával lemezsorozatot készített. Ennek első tagja a 2006-os Joe Fritz Band: Salute to Benny Goodman, ezt követte a Joe Fritz – I remember Hank, Salute to Henry Mancini, majd 2008-ban a Salute To The Norman Granz Sessions. A Joe Fritz Trio 2012-ben jelentkezett a saját nevével fémjelzett újabb albummal.

Joe Fritz saját albumain túl még további több mint 20 lemez elkészítésében működött közre (ezek között egy sem volt operett), játszott Cseh Tamás egyik albumán is, muzsikált a 6:3 című filmben.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • zeneszerzői díj a Kiki's Walk című számért
  • utcazenész fesztivál nyertese a Garda-tónál

Főbb publikációi[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lemezekről[szerkesztés]