Jim Jim Falls

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jim Jim Falls
A Jim Jim Falls az esős évszakban
A Jim Jim Falls az esős évszakban
Országok Ausztrália
Elhelyezkedése
Jim Jim Falls (Ausztrália)
Jim Jim Falls
Jim Jim Falls
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 13° 16′ 21″, k. h. 132° 50′ 22″Koordináták: d. sz. 13° 16′ 21″, k. h. 132° 50′ 22″

A Jim Jim Falls vízesés 200 méteres magasságból zúdul alá a Kakadu Nemzeti Park területén, Ausztrália északi részén, az Északi területen. Úgy tartják, hogy a Kakadu Nemzeti Park területét 140 millió évvel ezelőtt egy sekély tenger borította. A kiemelkedő merdedek sziklafal az Arnhem-föld fennsíkjának szélén fekszik. Manapság a fennsík 330 méterre magasodik a tengerszint fölé és mintegy 500 kilométernyi szélességben terül el a nemzeti park, illetve az Arnhem föld területén.

A száraz évszakban előfordul, hogy a vízesés teljesen kiszárad. A vízesést csak egy viszonylag nehezen járható földúton lehet megközelíteni, ezért ajánlott az összkerék meghajtású gépjárművek igénybevétele az utazáshoz.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jim Jim Falls című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]