Jeremy Leggett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeremy Leggett
Jeremy Leggett 18Aug2007.JPG
Született 1954 (64 éves)
Állampolgársága brit
Foglalkozása vállalkozó

Jeremy Leggett (1954 –) geológiatanár, olajszakértő, társadalmi aktivista, két könyv szerzője, a Solar Century vállalat vezérigazgatója.

Élete[szerkesztés]

Leggett 1978-ban PhD fokozatot szerzett földtudományokból Oxfordban.[1] Pályafutását geológiatanárként kezdte az Imperial College-ban, ahol az olajkőzetek és az ősi óceánok kutatásával foglalkozott, miközben olajtársaságok részére írt szakértői véleményeket. Mivel a klímaváltozás egyre nagyobb aggodalommal töltötte el, 1989-ben csatlakozott a Greenpeace-hez. Itt hét évig dolgozott, eleinte az angliai részleg vezető kutatójaként, majd később a klímaváltozással kapcsolatos ügyekben nemzetközi kortesként. Ma a Solar Century, az Egyesült Királyság legnagyobb független napenergia-elemeket gyártó vállalatának vezérigazgatója, az Egyesült Királyság kormánya megújuló energiákkal foglalkozó tanácsadó testületének tagja (2002–2006), és a világ első, megújuló energiákkal foglalkozó magán befektetési alapjának igazgatója.[2][3]

Leggett Shi Zhengrong, Tom Dinwoodie és Tom Lerner mellett egyike azoknak, akik a megújuló energiaforrás-üzletet beindították. Leggett 2007-ben azt állította, hogy az olajtermelés 2008-ban éri el a csúcspontját, plusz/mínusz 2 év. A megújuló energiaforrások propagálásával Leggett a fenntartható fejlődésért és a globális felmelegedés ellen kíván lépéseket tenni,[3] de egyes kritikusai szerint csak a saját vállalatának próbál ily módon ügyfeleket szerezni.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • US Climate Institute's Award for Advancing Understanding (1996)[1]

Könyvei[szerkesztés]

Több könyv társszerzője, és két könyv szerzője:

  • The Carbon War: Global Warming and the End of the Oil Era (Penguin, 1999)
  • Half Gone: Oil, Gas, Hot Air and the Global Energy Crisis (Portobello, 2005, az USA-ban The Empty Tank címmel forgalmazták)

Könyvei magyarul[szerkesztés]

A fele elfogyott - Olaj, gáz, forró levegő és a globális energiaválság. Typotex Kiadó, 2008 ISBN 978-963-9664-87-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jeremy Leggett blogja (angolul)
Jeremy Leggett cikkei (angolul)
http://www.carbonwar.co.uk
http://www.solarcentury.co.uk
Részlet A fele elfogyott c. könyvből

Jegyzetek[szerkesztés]