Jeremy Leggett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jeremy Leggett
Jeremy Leggett 18Aug2007.JPG
Született 1954 (64 éves)
Állampolgársága brit
Foglalkozása vállalkozó

Jeremy Leggett (1954 –) geológiatanár, olajszakértő, társadalmi aktivista, két könyv szerzője, a Solar Century vállalat vezérigazgatója.

Élete[szerkesztés]

Leggett 1978-ban PhD fokozatot szerzett földtudományokból Oxfordban.[1] Pályafutását geológiatanárként kezdte az Imperial College-ban, ahol az olajkőzetek és az ősi óceánok kutatásával foglalkozott, miközben olajtársaságok részére írt szakértői véleményeket. Mivel a klímaváltozás egyre nagyobb aggodalommal töltötte el, 1989-ben csatlakozott a Greenpeace-hez. Itt hét évig dolgozott, eleinte az angliai részleg vezető kutatójaként, majd később a klímaváltozással kapcsolatos ügyekben nemzetközi kortesként. Ma a Solar Century, az Egyesült Királyság legnagyobb független napenergia-elemeket gyártó vállalatának vezérigazgatója, az Egyesült Királyság kormánya megújuló energiákkal foglalkozó tanácsadó testületének tagja (2002–2006), és a világ első, megújuló energiákkal foglalkozó magán befektetési alapjának igazgatója.[2][3]

Leggett Shi Zhengrong, Tom Dinwoodie és Tom Lerner mellett egyike azoknak, akik a megújuló energiaforrás-üzletet beindították. Leggett 2007-ben azt állította, hogy az olajtermelés 2008-ban éri el a csúcspontját, plusz/mínusz 2 év. A megújuló energiaforrások propagálásával Leggett a fenntartható fejlődésért és a globális felmelegedés ellen kíván lépéseket tenni,[3] de egyes kritikusai szerint csak a saját vállalatának próbál ily módon ügyfeleket szerezni.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • US Climate Institute's Award for Advancing Understanding (1996)[1]

Könyvei[szerkesztés]

Több könyv társszerzője, és két könyv szerzője:

  • The Carbon War: Global Warming and the End of the Oil Era (Penguin, 1999)
  • Half Gone: Oil, Gas, Hot Air and the Global Energy Crisis (Portobello, 2005, az USA-ban The Empty Tank címmel forgalmazták)

Könyvei magyarul[szerkesztés]

A fele elfogyott - Olaj, gáz, forró levegő és a globális energiaválság. Typotex Kiadó, 2008 ISBN 978-963-9664-87-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jeremy Leggett blogja (angolul)
Jeremy Leggett cikkei (angolul)
http://www.carbonwar.co.uk
http://www.solarcentury.co.uk
Részlet A fele elfogyott c. könyvből

Jegyzetek[szerkesztés]