Jenna Coleman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jenna Coleman
2016-ban
2016-ban
SzületettJenna-Louise Coleman[1][2]
1986. április 27. (37 éves)[3]
Blackpool[4][5]
Állampolgárságabrit[6][7]
Foglalkozása
  • színész
  • filmszínész
  • televíziós színész
  • színházi színész
  • szinkronszínész
  • video game actor
  • narrator
IskoláiArnold School
Színészi pályafutása
Aktív évek2005–
Híres szerepeiClara Oswald
(Ki vagy, doki?)

A Wikimédia Commons tartalmaz Jenna Coleman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jenna-Louise Coleman (Blackpool, 1986. április 27. –) angol színésznő.

Az Emmerdale Farm című brit szappanoperában 2005-től 2009-ig alakította Jasmine Thomas-t. 2012-ben szerepet kapott a Titanic című minisorozatban, majd megkapta Clara Oswald szerepét a nagysikerű Ki vagy, doki? című brit sci-fi sorozatban.

Gyermekkora[szerkesztés]

Jenna Blackpoolban született, Lancashire-ben. Az Arnold School-ban végzett. Az Emmerdale meghallgatásán Coleman elmondta, sajnálja, hogy nem rendelkezik hagyományos egyetemi tapasztalattal. Még az iskolában, Jenna tagja volt az In Yer Space nevű színtársulatnak, akikkel az Edinburgh-i Fesztiválon előadták a Crystal Clear című darabot. Itt díjat nyert az előadásáért, és a játék is kedvező fogadtatást kapott.

Pályafutása[szerkesztés]

Számos meghallgatás után 2005-ben megkapta Jasmine Thomas szerepét az Emmerdale Farm című brit szappanoperában, mely alakításáért 2007-ben két díjra is jelölték. A The British Soap Awards-on a Legjobb újonc, míg a National Television Awards-on a Legkedveltebb újonc díját volt esélye elnyerni. 2009-ben a British Soap Awards-on jelölték a Legszexibb nő, Legjobb színésznő és a Legjobb drámai előadás címekre, illetve jelölést kapott a TV Choice Awards-on a Legjobb színészrő díjra is.

2009 májusában Coleman csatlakozott a Waterloo Road című BBC dráma stábjához, ahol egy iskolás lányt, név szerint Lindsay James-t alakította. Jenna a meghallgatások alatt 23 éves volt, így a tényt, hogy diáklányt alakítson, szürreálisnak nevezte.
2010 decemberében bejelentették, hogy Coleman szerepelni fog a BBC Four új, televíziós adaptációjában, amely John Braine Room at the Top című novelláját dolgozta fel. A történet eredetileg 2011 áprilisában került volna a televíziók képernyőjére, azonban egy, a produkciós cég és Braine között zajló jogi vita miatt ez elmaradt. A konfliktus 2012-re megoldódott, így két részletben, szeptember 26.-án és 27.-én adásba kerülhetett.
2011-ben debütált a mozivásznon az Amerika kapitány - Az első bosszúállók című filmben. Még ebben az évben szerepet kapott a Julian Fellowes által írt 4 részes Titanic minisorozatban, mint Annie Desmond.
2012-ben szerepelt Stephen Poliakoff Dancing on the Edge című drámájában, amely egy fekete Jazz zenekar sorsát követi az 1930-as években. Előreláthatólag 2013 elején vetíti le a BBC Two.
2012 március 21.-én Steven Moffat, a Ki vagy, doki? producere egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Coleman, mint a Doktor új útitársa fog csatlakozni a stábhoz, leváltva ezzel Karen Gillan-t, és Arthur Darvill-t. Moffat őt választotta a szerepre, mert jól tudott Matt Smith mellett dolgozni, és gyorsabban is tudott beszélni nála. Coleman meghallgatása a legnagyobb titokban zajlott, amit Men on Waves fedőnévvel láttak el; ez az anagrammája a Woman Seven kifejezésnek, hiszen először a 7. évadban tűnik fel.
Bár eredetileg úgy hirdették, hogy az új útitárs a 2012-es Karácsonyi epizódban csatlakozik a történethez, Coleman meglepett mindenkit, amikor felbukkant 2012 szeptember 1-jén a 7x01 - Asylum of the Daleks című részben, mint Oswin Oswald. Ezt követően debütált a The Snowmen című, a sorozat rendszerinti Karácsonyi epizódjában, mint Clara. 2015 ben elbúcsúzott a sorozattól, és Pearl Mackie (mint Billie "Bill" Potts) lépett a helyébe Doctor oldalán.

2016 őszén jelent meg a Viktória című TV-sorozat, amelynek ő a főszereplője. A Britek egyik leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodóját, Viktória királynőt játssza.

Magánélete[szerkesztés]

Jenna 2011 óta kapcsolatban van Richard Madden színésszel. 2012-ben beválasztották az FHM 100 legdögösebb nője közé, ahol a 91. helyen végzett.

Filmográfia[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang
2011 Amerika Kapitány: Az első bosszúálló Captain America: The First Avenger Connie Gáspár Kata
2016 Mielőtt megismertelek Me Before You Katrina Clark Csuha Bori
2022 Klokkenluider Flo

Televíziós szerepek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
2005–2009 Emmerdale Jasmine Thomas főszereplő
2009 Waterloo Road Lindsay James mellékszereplő
2012 Titanic Annie Desmond minisorozat
Hely a tetőn Room at the Top Susan Brown minisorozat
2012–2015, 2017 Ki vagy, doki? Doctor Who Clara Oswald 38 epizód
magyar hangja Sallai Nóra
2013 Dancing on the Edge Rosie Williams minisorozat
The Five(ish) Doctors Reboot Jenna Coleman tévéfilm
Death Comes to Pemberley Lydia Wickham minisorozat
2016 Thunderbirds Are Go! Baines (hang) 1 epizód
2016–2019 Viktória Victoria Viktória brit királynő főszereplő
magyar hangja Haffner Anikó
2018 The Cry Joanna Lindsay minisorozat
2020 A kilences házszám alatt Inside No. 9 Beattie 1 epizód
2021 A kígyó The Serpent Marie-Andrée Leclerc minisorozat
2022 Sandman: Az álmok fejedelme The Sandman Johanna Constantine mellékszereplő
magyar hangja Nemes Takách Kata

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jenna-Louise Coleman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.