Ugrás a tartalomhoz

Jeet kune do

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A jeet kune do logója

A jeet kune do (截拳道, Jitkyùndou, „a megtartóztató ököl útja”) egy keverék harcművészeti stílus és egyben életfilozófia, melyet Bruce Lee alakított ki 1967-ben. A stílus nem használ tradicionális elemeket, közvetlen, egyenes irányú mozdulatokat tartalmaz. Elsősorban nyitott kezes technikákat alkalmaz, és különböző helyzetekre különböző eszközökkel reagál. Úgy is hivatkoznak rá más néven, mint a „stílus nélküli stílus”. A tradicionális harcművészetekkel ellentétben a jeet kune do nem kötött stílus, nincsenek kötött elemei, és a stílus egyben filozófia is.

2004-ben a Bruce Lee Alapítvány úgy döntött, Jun Fan Jeet Kune Do-nak nevezik a stílust, hogy alapítójára emlékezzenek ezzel. („Jun Fan” Lee kínai neve volt)

Lee filozófiája[szerkesztés]

A jeet kune do nevet Bruce Lee adta harci rendszerének és filozófiájának 1967-ben. Eredetileg, amikor elkezdte kutatni a különböző harci stílusokat, saját stílusát önmagáról, Jun Fan Gung Fu-nak nevezte el. Azonban nem állt szándékában létrehozni egy újabb olyan stílust, amely a többi harcművészethez hasonlóan korlátozza önmagát.

A stílus lényege, hogy a védő, ahelyett, hogy blokkolná az ellenfél ütését, elhajol az ütés elől, és mielőtt az elérné a célzott testrészt, visszatámad egy megállító ütéssel. Ez a megállító ütés sokkal hatásosabb lesz az ellenfél által indított technikánál, mert egyrészt az ellenfél nem számít rá, másrészt az általa indított technika lendületével még bele is dől ebbe.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Plavecz, Tamás, Plavecz Nándor. Bruce Lee (magyar nyelven). Hunor Vállalkozás (1995. június 28.). ISBN 963-85365-4-3 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jeet Kune Do című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]