Japán nyúl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Japán nyúl
Lepus brachyurus, March, Tsukuba, Japan.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Nyúlalakúak (Lagomorpha)
Család: Nyúlfélék (Leporidae)
Alcsalád: Valódi nyulak (Leporinae)
Nem: Lepus
Linnaeus, 1758
Faj: L. brachyurus
Tudományos név
Lepus brachyurus
(Temminck, 1845)
Elterjedés
Japanese Hare area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Japán nyúl témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Japán nyúl témájú kategóriát.

A japán nyúl (Lepus brachyurus) a Japán-szigetek endemikus nyúlfaja.

Megjelenése[szerkesztés]

A japán nyúl viszonylag kis méretű nyúlféle, testtömege 1,3-2,5 kg között mozog, testhossza 45–54 cm, farokhossza pedig 2–5 cm. Szőrszíne a világosabb vörösbarnától a sötét barnásszürkéig terjed. Fején és lábain változó méretű fehér foltok is megfigyelhetőek. Azokon a tájakon, ahol jelentős mennyiségű hó esik, téli bundája fehér színű, amely a tavaszi vedlés után visszavált az eredeti barnára. Fülei 6-8 centiméter hosszúak. Négy alfaja ismert:

  • Lepus brachyurus brachyurus
  • Lepus brachyurus angustidens
  • Lepus brachyurus lyoni
  • Lepus brachyurus okiensis

Elterjedése és életmódja[szerkesztés]

A japán nyúl Japán négy nagy szigete közül Honsún, Sikokun és Kjúsún, valamint számos közeli kisebb szigeten (Szado, Oki, Avadzsi, Sodo stb.) őshonos. Hokkaidón nem él.

Leginkább a hegyvidékek erdeit, bozótos vidékeit kedveli, de előfordul a sík füves területeken és a szubalpin zónában is 2700 m magasságig. Jól alkalmazkodott a városok, mezőgazdasági területek terjedéséhez; annyira hogy egyes helyeken már kártevőnek számít.

Éjszakai életmódot folytat, táplálék után elsősorban este és hajnalban jár. Fűfélékkel, bokrok leveleivel táplálkozik, de télen megrágja a fiatal fák (pl. japánciprus, vörösvirágú juhar, császárfa) kérgét is, amivel jelentős károkat okozhat az erdőkben és gyümölcsösökben.

Szaporodása[szerkesztés]

Lepus brachyurus eating grass.JPG

Magányos állat, csak a párzási időben – amely februártól júliusig húzódhat - verődik össze kisebb csapatokba. Ilyenkor néhány hím követ egy nőstényt; egymást két lábra állva, mellső lábaikkal taszigálva próbálják elzavarni. A nőstény egyszerre 1-6 kisnyúlnak ad életet, évente több (3-5) fészekaljat is felnevelhet. A nőstények körülbelül tíz hónapos korukban már ivarérettek.

Környezetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Elterjedési területén belül populációi stabilnak mondhatóak, bár egyes helyeken létszáma jelentősen lecsökkent a 70-es, 80-as évekhez képest, amikor a fakitermelések helyén növekvő fiatal erdőkben igen sok táplálékot találhattak. Szado szigetén a betelepített feketelábú nyest miatt esik a nyulak száma.

A nyúl szerepel a japán mitológiában is, Ókuninusi sintó isten egyik legendája arról szól, hogyan segített az Inabai Nyúlon.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Японский заяц című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.