Japán Legyőzéséért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Japán Legyőzéséért emlékérem
За победу над Японией
Adományozza a Szovjetunió,
Típus egyfokozatú kitüntetés
Indoklás Részvétel a Japán ellen folytatott második világháborús harcokban vagy közvetett hozzájárulás az elért szovjet győzelemhez.
Státusz már nem adományozható
Jellemzői átmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma 1945. szeptember 9.
Kitüntetések száma 1 831 000 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetés Az 1941–1945-ös Nagy Honvédő Háborúban Németország Fölött Aratott Győzelemért érdemérem
Alacsonyabb rangú kitüntetés Budapest Bevételéért emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Japán legyőzéséért emlékérem (oroszul: Медаль «За победу над Японией», transzliteráció: Medal "Za pobedu nad Japonyijej") második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1945. szeptember 30-án alapítottak.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés annak a nagy győzelemnek állít emléket, amelyet a szovjet csapatok 1945. augusztus 8. és augusztus 23. között a mandzsúriai fronton arattak Japán és szövetséges erői felett. Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez, már nem adományozható. 1995. január 1-ig összesen 1 831 000 fő részesült ebben a kitüntetésben, mely a gyűjtők körében nagy becsben tartott, népszerű darab, és kereskednek is vele.

Kinézete[szerkesztés]

A medália elöl- és hátulnézeti képe

Az érme sárgarézből készült, alakja szabályos kör, melynek átmérője 32 mm. Az elülső oldalán Sztálin katonaruhás mellképe látható, az érem felső körívén található felirat, «За победу над Японией» fordítása Japán legyőzésért.

Érdekessége az arcképnek, hogy keletre, jobb oldalra néző profillal készült, míg a Németország Legyőzéséért emlékérem érmén bal oldalra, tehát nyugatra figyelő arcképét használták fel a generalisszimusznak.

A hátoldalon dátum: «3 СЕНТЯБРЯ 1945» (1945. szeptember 3.) és felette vörös csillag található. Az érme minden felirata és képe domború. Az éremhez tartozó szalagsáv közepén egy nagy piros szalagsáv, mindkét oldalán egy-egy fehér csíkkal, majd egy piros csík, és megint egy fehér csík mindkét oldalon, melyeket a szélein övezett keskeny sárga csíkok zárnak le.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Medal For the Victory Over Japan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]